Sidor

tisdag 28 december 2010

Voghera. (Italien)

Voghera (latin: Iria) är den tredje största kommunen i provinsen Pavia, i regionen Lombardiet. Kommunen har 39 797 invånare (2009) och gränsar till kommunerna Casei Gerola, Cervesina, Codevilla, Corana, Lungavilla, Montebello della Battaglia, Pancarana, Pizzale, Pontecurone, Retorbido, Rivanazzano Terme samt Silvano Pietra.

Kända i gamla tider som Iria , det tog sitt namn från floden som den var belägen. Det var på vägen från Piacenza till Dertona , och blev en koloni av Augustus ( Colonia Forum Iulium Iriensium ).

I 1: a århundradet CE den förstördes av Rugi , och det är nästa nämns som Viqueria i 10: e århundradet. Efter flera adelsvälden var det förvärvades av huset Savojen år 1743 med konkordatet i Worms . Fem år senare blev provinshuvudstad och fick stadsrättigheter.

År 1800 var det ockuperat av trupper av Napoleon , som satte sitt högkvarter i Palazzo Dattili för slaget vid Montebello . År 1805 blev den en del av departementet i Genua , efter det franska nederlaget i 1814, var det fångats av österrikarna, som överlämnade den till Piemonte. År 1860 var det i provinsen Pavia.

Under andra världskriget , på grund av sitt strategiska läge på vägarna Milano-Genua och Turin-Bologna, var det tungt bombades av de allierade .

Den 31 maj 1962, var det platsen för en järnväg katastrof som dödade 62 personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar