Sidor

torsdag 2 december 2010

Waldshut-tiengen. (Tyskland)

Waldshut-Tiengen är en stad i sydvästra Baden-Württemberg höger vid schweiziska gränsen. Det är distriktet säte och samtidigt den största staden i Waldshut distrikt och en "mitt centrum" inom området "hög centrum" Lörrach/Weil am Rhein , vars mitt område de flesta städer och samhällen i Waldshut distrikt tillhör (med undantag för sju samfund som hör till Bad Säckingen: s område). Det är dessutom problem som uppstår gränsöverskridande trafik mellan detta område och schweiziska kantoner i Aargau, Schaffhausen och Zürich. Denna klassificering avser Walter Christaller: s centrala plats teori, dock, och inte till någon officiell administrativa system.

Staden, som nyligen skapades inom ramen för 1975 års kommunreform, på den tiden passerat 20.000 varumärket i befolkningen. Stadsfullmäktige ansökte därefter har staden höjas till Große Kreisstadt, som regeringen i Baden-Württemberg som beviljats med den 1 juli 1976. Waldshut-Tiengen ligger också i en "administrativ gemenskap" (Verwaltungsgemeinschaft) med samhällen av Dogern, und Lauchringen Weilheim.

Waldshut-Tiengen ligger i utkanten av södra Schwarzwald, direkt på floden Rhen, längs vilken driver den tysk-schweiziska gränsen. Den Waldshut townsite ligger ca 2 km väster om där floden Aar mynnar ut i Rhen. Tiengen ligger nära där älven Wutach möter Rhein, på väg in i Klettgau, en tysk-schweiziska gränsområdet på Rhens norra strand. Även inom stadens kommunala området är floderna Steina och Schlücht, som båda mynnar ut i Wutach. Från detta uppkom Tiengen tidigare beskrivning som Viertälerstadt (fyra-dalen stan).

Följande städer alla gränser på staden Waldshut-Tiengen. Listan går medsols, med början i väster: Dogern, Albbruck, Dachsberg, Weilheim, Ühlingen-Birkendorf, Wutöschingen, Lauchringen och Küssaberg (alla i Waldshut distriktet) och dessutom över Rhen, Koblenz, Leuggern och Full-Reuenthal (alla i kantonen Aargau).

Fram till 1803 tillhörde Waldshut att ytterligare Österrike. Tiengen / Hochrhein (fram till 2 September 1964 Tiengen (Oberrhein)) var residens av Landgraves av Klettgau som tillhörde i början av modern tid först till grevarna av Sulz, och efter deras linje dog ut, till Fursten av Schwarzenberg. Gurtweil tillhörde först till Abbey of St Gall, och senare till Rheinau kloster, men efter trettioåriga kriget till Saint Blaise: s benediktinska kloster i Schwarzwald.

I Waldshut kriget 1468 - en lokal konflikt över hegemonin i södra Schwarzwald - Tiengen absorberades av gamla schweiziska konfederationen, medan staden Waldshut var att varabelägrade och delvis förstörda.

År 1805 gick Waldshut till Baden och blev säte för en Amt, som under åren har ändrats många gånger, och 1939 byggdes om till Kreis (distrikt) i Waldshut. År 1973 distriktets område var den ökade under den kommunala reformen.

Tiengen gick också till Baden år 1806 och tillhörde Amt av Klettgau, och 1812 till de regionala Amt av Tiengen, som avskaffades 1819. Därefter staden tillhörde den regionala Amt i Waldshut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar