Sidor

tisdag 11 januari 2011

Brisbanebor uppmanas lämna sina hem.

En "inlandstsunami" av brunt flodvatten har svept bort människor, bilar och hus i Toowoomba i Australien. Minst nio bekräftas ha dött och 66 saknas ännu. Nu evakueras delar av närliggande miljonstaden Brisbane.

Efter kraftigt regnande i området sköljde en två meter hög våg över Toowoombas gator på måndagen och tog med sig det mesta i sin väg – bilar och till och med hus flöt iväg som korkar. På tv-bilder kunde människor ses klamra sig fast vid telefonstolpar och 40 personer fick evakueras från tak med helikopter. Vattenmassorna översvämmade därpå Lockyer-dalen.

Staden Toowoomba ligger elva mil väster om delstatens huvudstad Brisbane med två miljoner invånare där polisen nu dragit i gång evakueringar.

6 500 hushåll och butiker väntas översvämmas av de framforsande vattenmassorna och nära 15 000 människor kan komma att drabbas, sade Brisbanes borgmästare Campbell Newman på tisdagen.

I centrum, som enligt prognoserna också kommer att drabbas, rapporterades trafikstockningar.

Enligt Newman är Brisbanes damm fylld till brädden och myndigheterna tvingas nu släppa på vattnet.

"Alla som bor eller vistas nära Brisbanefloden i stadsdelen West-End ombeds att ta sig till mer höglänta områden", heter det i Queensland-polisens uttalande.

En polistalesperson berättar att man försöker att informera så många som möjligt.

West-End ligger strax söder om Brisbanes stadskärna.

Evakueringar har också skett eller är på gång i flera drabbade förorter. "Stanna inte i era hem, var vänliga att ta er därifrån omedelbart", sade polisen.

Samtidigt som evakueringar genomfördes i utkanterna av Brisbane pågick en annan förebyggande åtgärd på den närbelägna djurparken Sunshine Coast, grundad av framlidne tv-stjärnan Steve Irwin. Där höll personalen som bäst på att binda fast krokodilerna för att de inte ska rymma under störtfloden.

Sedan översvämningarna startade i november i fjol har minst 20 människor omkommit i katastrofen.

Flodkatastrofen i Australien tros bero på väderfenomenet La Nina, enligt meteorologerna.

– Översvämningarna har orsakats av vad som kan vara den kraftigaste La Nina vi upplevt sedan man började föra register mot slutet av 1800-talet, säger Neville Nicholls, forskare i miljövetenskap vid Monash-universitetet till Reuters.

Olyckligtvis spås det regna mer än vanligt ända fram till i mars, vilket kan vara förödande för redan vattenmättade marker.

Ur ett kortsiktigare perspektiv visar väderprognoserna på skyfall och åskoväder för de närmaste dagarna i Queensland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar