Sidor

tisdag 4 januari 2011

Christiansfeld. (Danmark)

Christiansfeld är en stad (da. by) i Koldings kommun, Sönderjylland, Danmark, uppkallad efter Kristian VII och grundad av herrnhutare 1773.

Många hus i staden är från perioden 1773-1800, av gult tegel och med stilinfluenser från Sachsen. Det finns även en kyrkogård kallad Gudsageren. Christiansfeld har 2.752 invånare i tätorten (2004). 1867 fick Chritiansfeld köpingsrättigheter (da. flække). Däremot har den inte haft några købstadsrättigheter.

Christianfeld var tidigare centralort i Christiansfeld kommun, en kommun som sedan danska kommunreformen 2007 ingår delvis i Koldings kommun och delvis i Haderslevs kommun.

De flesta av Christiansfeld byggdes under åren 1773-1800, efter en strikt stadsplan. För att uppmuntra konstruktion, lovade kungen ett tioårigt skatt semester för staden och betalade 10% av byggkostnaderna för nya hus. Idag är staden en turistattraktion: den gamla stadskärnan, den mähriska kyrkan med sina ljusa, enkla och imponerande hall och den särskilda begravningsplatsen dra tusentals turister varje år.

Staden är berömd för sin honung kakor. Dessa är bakade på ett hemligt recept från 1783. Fram till 2008 var kakor bakas i den ursprungliga 18th century bageri, som nu har stängts för att undvika kostnaderna för att uppfylla nya sanitära standarder.

Staden brukade vara i Christiansfeld kommun , som avskaffades 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar