Sidor

måndag 3 januari 2011

Frederiksværk. (Danmark)

Frederiksværk är en stad med en befolkning på 12.303 (1 januari 2010) i Halsnæs kommun på Själland i Region Hovedstaden i Danmark .

En fransk kanon grundare, Peyrembert, fått tillstånd att bygga en kanon fabrik här. Efter att ha hamnat i svårigheter, kung Frederik V begärt att hans kansli rådgivare, Johan Frederik Classen, ta över driften av gjuteriet. Enligt Classen ledning staden blomstrade, och det kom en krut kvarn, samt lätt industri och hantverk till staden. Detta resulterade i Classen s att utses generalmajor. Den 25 augusti, kungen utfärdade 1756 ett dokument som tillåter Classen att kalla staden "Friederichswerk".

Classen var tillåtet att bygga ett nytt gjuteri, Gjethuset, och det byggdes mellan 1761 och 1767. Den har använts som en kanon gjuteri fram till 1928, och har använts för tung industri till 1976. Byggnaden har restaurerats och öppnades igen den 12 juni 1996. Det används nu som ett konst-och kulturcentrum med teater, musik och konstutställningar. Den ursprungliga arkitekten var antingen Laurids de Thurah eller Nikolai Eigtved . Ordet Gjethus kommer från lågtyska Gethus och betyder "gjuteri hus".

Classen hem i neoklassisk stil, Arresødal, finns fortfarande kvar. Det är i privat ägo, men kan ses från utsidan.

Det finns ett antal kyrkor från medeltiden i byarna nära Frederiksværk. Vinderød kyrkan, i staden Frederiksværk, hus sarkofagen av General Classen och har utsikt mot Arresø.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar