Sidor

torsdag 27 januari 2011

Galway. (Irland)


Galway ( iriska : Gaillimh , uttalas [ɡal ʲ ɪv ʲ] ) eller City of Galway ( Cathair na Gaillimhe ) är en stad i grevskapet Galway , Irland . Det är den femte största och snabbast växande staden i Irland . Det är också den tredje största staden i Republiken och den enda staden i provinsen av Connacht . Ligger på Irlands västkust, sitter den på River Corrib mellan Lough Corrib och Galway Bay . Befolkningen i staden Galway och dess omgivningar är 72.729 enligt folkräkningen 2006.

Staden tar sitt namn från den Gaillimh floden ( River Corrib ) som bildade den västra gränsen för tidigaste bosättningen, som kallades Dún Bhun NA Gaillimhe ("Fort vid mynningen av Gaillimh"). Ordet Gaillimh betyder "stenig" som i "stenig flod" (den mytomspunna och alternativa härledningar ges i historia Galway ). En annan möjlig förklaring är att namnet kommer från det irländska "Gall", vilket betyder utlänning, med tanke på stadens grund. Historiskt namn var skrivet som Gallive , som ligger närmare den irländska uttal.

Staden bär även smeknamnet City of the Tribes / Cathair na dTreabh eftersom " fjorton stammar "(handlare familjer) lett av staden i dess hiberno-Norman period. Termen stammarna var ofta nedsättande fras i Cromwellska gånger. Handlarna skulle ha sett sig själva som irländsk herrskapet, men var lojala mot kungen. De antog senare termen i trots av Cromwellska ockupanterna av staden.

Dún Bhun na Gaillimhe ("Fort vid mynningen (nederst) i Gaillimh") byggdes 1124, av kung av Connacht , Tairrdelbach Ua Conchobair (1088-1156). En liten bosättning växte så småningom upp kring denna fästning. Under Norman invasionen av Connacht i 1230-talet, fortet var Galway fångas upp av Richard Mor de Burgh , som hade lett invasionen. Eftersom de Burghs så småningom blev gaelicised, köpmännen på staden, stammar Galway , drivit på för ökad kontroll över muromgärdade staden .

Detta ledde till att få fullständig kontroll över staden och till beviljandet av borgmästar status av engelska kronan i december 1484. Galway uthärdat svåra förbindelser med sina irländska grannar. Ett meddelande över den västra stadsporten, som blev färdig 1562 av borgmästare Thomas Oge Martyn , förklarade "Från den vildsinta O'Flahertys må Gud skydda oss ". En för-lag förbjöd den inhemska irländska (i motsats till Galway's hiberno-Norman medborgare) obegränsad tillgång till Galway, säger "varken O 'eller Mac skall strutte eller skryt genom gatorna i Galway" utan tillstånd. Under medeltiden var Galway styrdes av en oligarki av fjorton köpman familjer (12 av Norman ursprung och 2 i Irish ursprung). Dessa var de "stammar" i Galway. Staden blomstrade den internationella handeln och i medeltiden , det var den huvudsakliga irländsk hamn för handel med Spanien och Frankrike . Den mest berömda påminnelse om den tiden är Ceann en bhalla ("huvudet i väggen"), som nu kallas Spanish Arch , tillverkade under mayoralty of Wylliam Martin (1519-1520). I 1477 Christopher Columbus besökte Galway, eventuellt stanna till på en resa till Island eller Färöarna . Sju eller åtta år senare, konstaterade han i marginalen på sin kopia av Imago Mundi "Män av Cathay kommer från väster. [Av detta] har vi sett många tecken. Och speciellt i Galway på Irland, en man och en kvinna, av extraordinära utseende, har kommit att landa på två trädstammar [eller timmer? eller en båt gjord av en sådan?] "Den mest sannolika förklaringen till dessa organ är att de var inuiterna sveps österut från Nordatlanten Aktuellt.

Under den 16: e och 17-talen Galway förblev lojala mot den engelska kronan för det mesta, även under Gaelic återkomsten, kanske på grund av överlevnad. Men genom 1642 hade staden allierade sig med katolska Confederation of Kilkenny under krig om de tre kungadömena . Under den resulterande Cromwellska erövringen av Irland , styrkor Cromwellska intagit staden efter en nio månader lång belägring . I slutet av 17-talet staden stödde Jacobites i Williamite kriget i Irland och blev tillfångatagen av Williamites efter en mycket kort belägring inte långt efter slaget vid Aughrim år 1691. Den stora familjer Galway förstördes, och och har minskat på grund av potatis hungersnöd i 1840-1845, stad gjorde inte helt återhämta sig förrän den stora högkonjunkturen i slutet av nittonhundratalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar