Sidor

måndag 3 januari 2011

Hundested. (Danmark)

Hundested är en stad med en befolkning på 8.832 (1 januari 2010) och en före detta kommun ( danska , kommune ) i Region Hovedstaden i den norra delen av ön Själland ( Sjælland ) i östra Danmark .
Den förstnämnda kommunen är omgiven av vatten på tre sidor: i norr är Kattegatt , i väster är den kanal som leder in i Isefjord , och i söder är Roskilde Fjord och kanalen som leder in den från Isefjord.

En färja förbinder Hundested till staden Rørvig i Odsherred kommun, en annan att Kulhuse i Jægerspris kommun från staden Sølager. Under många år kommunen haft en färjförbindelse till Grenå i Grenå kommun på Jylland halvön från staden Hundested som inledde sin trafik 14 juli 1934. Detta har dock de senaste åren varit i avvecklad, till stor bestörtning av invånarna. Färjan till Rørvig firade 75-årsdagen av tjänsten den 16 maj 2003. Färjetrafiken i området har en lång historia. När Lynæs Inn, söder om staden Hundested, bildades 1804, var det tillstånd som ett värdshus catering till färjepassagerare, även i dessa dagar av tjänsten var mycket oregelbunden.
Området präglas av sand och dyner, särskilt på dess norra sida som vetter mot Kattegatt, men också i de centrala delarna och i söder. Kikhavn på norra sidan av halvön, inte långt öster om staden Hundested, är den äldsta fiskeläge i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar