Sidor

söndag 9 januari 2011

Järvenpää. (Finland)

Järvenpää ( finska uttal: [jærʋem ˌ pae ː] , Svenska : Träskända ) är en stad och kommun i Finland .

Järvenpää var skild från sin förälder community Tusby år 1951. Järvenpää beviljades status som en köping (Kauppala) efter separationen. Angränsande stadsdelar Kellokoski och Nummenkylä var inte lagt till kommunen Järvenpää och den omstridda frågan om frågan fortfarande höjer blod femtio år senare tryck. I händelse förblev Kellokoski del av kommunen Tusby. Järvenpää beviljades full rättslig stad (kaupunki) status 1967.

Järvenpää är beläget på Helsingfors - Riihimäki järnvägsspår, cirka 37 kilometer (23 mi) norr om Helsingfors. Angränsande städer Tusby , Sibbo och Mäntsälä . Folk hänvisar också till Kervo som Järvenpää granne, även om de tekniskt sett inte delar en gräns, tack vare en kilometer breda landområde som hör till Tusby.

Järvenpää är allmänt känt som platsen för Ainola , hemmet av kompositören Jean Sibelius . Det är placerad cirka två kilometer söder om stadens centrum. Kompositören flyttade med sin familj till stugan ritad av Lars Sonck den 24 september 1904, och han bodde där till sin död 1957. Ainola är öppen för besökare under sommarmånaderna som "museum av Sibelius".
Juhani Aho flyttade med sin hustru Venny Soldan-Brofeldt till Träskända 1897. De bodde i fjorton år i en villa, som kallas Vårbacka , intill stranden av Tusby träsk . Villan kallades senare Ahola .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar