Sidor

söndag 30 januari 2011

Kapuvár. (Ungern)


Kapuvár är en liten men antika staden några 11.000 invånare i Győr-Moson-Sopron län , Ungern . Staden är känd för sina varma vatten som vissa tror har hydrotherapeutic egenskaper. Den trafikeras av motorväg 85, och har en tågstation. Det gränsar till Fertö-Hanság National Park, 15 km från gränsen station Pomogy. Uppgörelsen var befäst redan på 11-talet och var den egendom som ägs av Nadasdy familj i 16-talet. St Anns kyrkan finns en gammal kyrkogård som fortfarande används. Ett barockslott, Den Esterházy slottet Fertőd ligger bara 20 kilometer från Kapuvár. Kallad "den ungerska Versailles", det var platsen för berömda föreställningar och konserter, på grund av arbete Joseph Haydn. Franz Schubert lärde musik där, utförda konserter, och skrev några av hans mest kända duetter och trios där. Ett museum i en av de vackraste byggnader i barockstil, House of Music, välkomnar besökare.

Vinerna i Sopron vinregionen finns här, och vinprovningar och vin-turer är populära. Lokala gastronomiska specialiteter är "fällkniv tallrik med Kapuvár," rullade kött av Hany Istok, slaktaren lever, framben skinka av Kapuvár, rullade kött av Hanság, plottra-liknande bakverk, rullade crepes fyllda med konserver, och "kringla av Rábaköz." Det finns en fin restaurang i byn, och några små kaféer. En keramik galleri säljer unika Kapuvár kreationer i porslin. Ridning turismen har utvecklats mycket under senare år. En trevlig samling av små, vackra hus med färgglada blommor trädgårdar återspeglar lugnet i den omgivande landsbygden. Byn var till stor del lämnats orörd av ryska influenser.

En tredagars kulturprogram (Days of Kapuvár) hålls på Ann's dag i juli varje år, med framförande av musik, konst och grupper folk. Bygdegården i Rábaköz innehar teaterföreställningar, konserter, folk program dans, och sponsorer festivaler av mässing och vass band, litteraturkvällar, utställningar och mässor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar