Sidor

söndag 23 januari 2011

Naas. (Irland)


Naas ( engelskt uttal: / neɪs / ; irländska : Nas na Ríogh , uttalas [nɑ ː s nə ri ː] , eller en Nas [ən nɑ ː s] ) är residensstad i grevskapet Kildare i Irland. Med en befolkning på strax över tjugo tusen, är det också den största staden i länet. Naas är en stor pendlare förort, med många människor som bor där och arbetar i Dublin . Den närliggande N7 motortrafikleden och motorvägen M7 koppla in den med Dublin och i söder och sydväst.

Iriska namnet för Naas, Nas na Ríogh bokstavligen betyder mötesplats Kings , som den plats historiskt hållit möten före Norman irländska kungarna från Konungariket Leinster . Efter den normandiska invasionen i 1169-1171, vissa möten irländska parlamentet hölls i staden. Många av de tidigare bosättarna i Kildare var Kambro-normander från Wales , och så den medeltida kyrkan var tillägnad Saint David .

Under medeltiden blev Naas en muromgärdad köping som ibland var räd av O'Byrne och O'Toole klaner baserad i närheten som blev County Wicklow . Naas funktioner på 1598 kartan "en modern symboler vid Irland, en av de brittiska öarna" av Abraham Ortelius som "Nosse". (Det är värt att notera "O Byrne" och "O Tolo" (O'Toole) beteckningar framträdande på kartan).
En borgmästare och råd valdes ut av de rikare köpmännen och markägare, borgmästaren hette den " Suverän Naas "och genomförde en ceremoniell muskotblomma tills posten avskaffades 1840. På grund av dess betydelse som en plats för handel, offentliga möten och lokala förvaltningen, med dess domstolar, kapplöpningsbanan och kaserner armé blev det känt som " residensstad "av Kildare.

I det förra parlamentet i Irland som grundades 1297 och slutade år 1800, den valkrets Naas hade 2 platser.

En av de första striderna i uppror 1798 ägde rum i Naas den 24 maj, 1798 när en kraft på ca 1000 rebellerna besegrades i ett misslyckat anfall på stan. En ledare för United Irishmen , Theobald Wolfe Tone , är begravd strax utanför Naas, på Bodenstown .

År 1898 kommunallagen etablerade Naas Urban District Council (nu Naas kommunfullmäktige). Dess behörighet hade en cirkulär gräns med en 2,4 km (1,5 mi) radie från nya rådhuset på huvudgatan. De flesta av resten av Kildare hanteras direkt av Kildare landstinget som också har sitt säte i Naas sedan 1898, och som övervakar arbetet i kommunfullmäktige.

Idag är Naas den 15: e största stad i Republiken Irland. Staden planerar nya bostadsprojekt under de närmaste fem åren med en beräknad befolkning på 30.000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar