Sidor

måndag 3 januari 2011

Nijmegen. (Nederländerna)

Nijmegen (nederländskt uttal: [ˈnɛɪme:ɣə(n)]) är en kommun och en stad i provinsen Gelderland i Nederländerna. Kommunens totala area är 57,72 km² (där 3,94 km² är vatten) och invånarantalet är på 159 556 invånare (2006).
I Nijmegen finns El Corte, en av Europas mest kända platser för argentinsk tango, där det första helgen i varje månad anordnas milonga.
Från denna stad kommer de två bröderna Alex och Eddie Van Halen som var med i bandet med deras efternamn.

Det första omnämnandet av Nijmegen i historien är i 1: a-talet f.Kr., när romarna byggde en militär läger på den plats där Nijmegen var att uppträda, platsen hade stort strategiskt värde på grund av de omgivande bergen, som gav (och fortsätta att ge) en bra utsikt över Waal och Rhen -dalen.
Med 69, när Batavians , de ursprungliga invånarna i Rhen och Maas dal, uppror, by kallas Oppidum Batavorum hade bildats nära den romerska lägret. Denna by förstördes i upproret, men när revolten hade slutat romarna byggde en annan, större läger där Legio X Gemina var stationerad. Strax efter by, bildades en annan runt detta läger.
I 98 Nijmegen var den första av två bosättningar i det som nu är Konungariket Nederländerna för att ta emot romerska staden rättigheter .
I 103 X Gemina var restationed till Wien , som kan ha varit ett hårt slag för ekonomin i byn runt lägret. I 104 Kejsar Trajanus döptes staden, som nu blev känd som Ulpia Noviomagus Batavorum , Noviomagus för korta (ursprunget till nuvarande namn Nijmegen).
I 4: e århundradet, makt minskade romerska och Nijmegen blev en del av frankiska riket. Det har påståtts att det i 8: e århundradet kejsaren Karl vidhöll sitt palatium i Nijmegen på minst fyra tillfällen. Under sin korta deposition på 830, kejsaren Ludvig den fromme skickades till Nijmegen av sonen Lothar jag . till Waal floden, handel Tack blomstrade.
Den kraftfulla Henrik VI, tysk-romersk kejsare föddes på Nijmegen i 1165. I 1230 hans son Fredrik II, tysk-romersk kejsare beviljas Nijmegen stadsrättigheter . I 1247, staden var avträddes till greven av Geldern som säkerhet för ett lån. Lånet återbetalades aldrig, och Nijmegen har varit en del av Gelderland sedan dess. Detta har inte hämma handeln, Nijmegen även blev en del av Hansan 1364.
Konsten blomstrade också under denna period. Berömda medeltida målare som Limbourg bröderna är födda och utbildade i Nijmegen.
Under nederländska upproret , kom handeln att stanna och även om Nijmegen blev en del av Republiken Förenade provinserna år 1585 och förblev en gränsstad och fick utstå flera belägringar.

I 1678 Nijmegen var värd för förhandlingarna mellan de europeiska stormakterna som syftade till att få ett slut på de ständiga krigföring som hade härjat kontinenten i flera år. Resultatet blev fördraget i Nijmegen som tyvärr misslyckades med att skapa en varaktig fred.
Under andra hälften av 19th century, befästningar runt staden blev ett stort problem. Det fanns för många invånare innanför murarna, men befästningar kunde inte rivas på grund Nijmegen ansågs vara av avgörande betydelse för försvaret av Nederländerna. Men när händelser i fransk-preussiska kriget visade att gammaldags befästningar var inte mer användning politiken ändrades detta och befästningarna avvecklades 1874. Det gamla slottet hade redan rivits 1797, så att tegelstenarna kunde säljas.
Genom den andra halvan av 19-talet och första hälften av 20-talet växte Nijmegen stadigt. De Waal var överbryggas 1878 av en järnvägsbro och 1936 av en bil bro, som påstods vara Europas största bro vid den tiden. År 1923 den nuvarande Radboud University Nijmegen grundades och 1927 en kanal grävdes mellan Waal och Maas floder.
År 1940, Nederländerna var invaderat av Tyskland med Nijmegen vara den första holländska staden att falla i tyska händer. Den 22 februari 1944, var Nijmegen kraftigt bombades av amerikanska flygplan, orsaka stor skada till centrum. Den amerikanska piloter trodde att de bombade den tyska staden Kleve . Påstått av tyskarna ha varit en avsiktlig handling, den NIOD meddelade i januari 2005 att dess undersökning av händelsen bekräftade att det var en olycka som orsakats av dålig kommunikation och kaos i luftrummet. Över 750 personer dog i olyckan.
Under september 1944, staden såg häftiga strider under Operation Market Garden . Målet i Nijmegen var huvudsakligen för att förhindra tyskarna från att förstöra broarna. Fånga bron tillät brittiska armén XXX Corps att försöka nå 1. British Airborne Division i Arnhem . Bron var kraftigt försvarades av över 300 tyska soldater på både norra och södra sidor med nära 20 pansarvärnskanoner och två luftvärnskanoner , stöds med artilleri.
Tyskarna "senkommet försök att blåsa bron kan mycket väl ha varit stoppades av en lokal nederländska motstånd hjälte, Jan van Hoof , som förmodligen kapa trådarna till bryggan.
Tyskarna gjorde upprepade attacker på bron med hjälp av bomber som bifogas drivved, ubåtar dvärg och senare tillgrep beskjuta bron med 88mm fördämningar. Trupperna var placerad på bryggan ger en utmärkt båge av eld i händelse av attack. Trupper som inte kunde passa på bron var placerad i ett sönderbombat hus något uppströms bron. Under beskjutningen, huset var träffen och dödade sex soldater och skadade ytterligare en.
Nijmegen befriades från tyska fångenskap av den brittiska Grenadier Guards av gardet pansardivisionen , liksom delar av den amerikanska 82: a luftburna divisionen i september 1944. Denna stad skulle senare användas som en språngbräda för Operation veritabel , invasionen över Rhen floden av allierade trupper.

Mer nyligen, den 23 februari 1981, Nijmegen polisen och den nederländska armén stormade Piersonstraat och Zeigelhof , en huk bostadshus i centrum av Nijmegen. Använda två hundra upplopp skåpbilar , tre Leopard MBT , tre bepansrade trupptransportfordon , en helikopter , tolv hundra poliser och sju hundra femtio medlemmar i väpnade styrkor , vräktes de ockupanterna och rivas blocket, medan grumlar hela området i tårgas och CS gas . Detta hade ett enormt bakslag i lokalpolitiken. Medan staden regeringen ville ockupanterna ut för att bygga ett parkeringsgarage av befolkningen ville mest prisvärda bostäder som ska byggas i området.
Från och med detta datum är Nijmegen fortfarande känd som Havanna på Waal bland några högra sidan . The socialistiska partiet , den gröna och Labour har en solid två tredjedelars majoritet i kommunfullmäktige , vilket gör Nijmegen den enda större staden i Nederländerna med ett enbart vänstersocialistiska regeringen. Den nuvarande borgmästaren är Thom de Graaf .
Nijmegen firade sitt 2000. Verksamhetsår 2005. Det anses vara den äldsta staden i Nederländerna. Att få denna examen, har konkurrerade med staden Maastricht .
I november 2005, centrum i Nijmegen var platsen för mordet på politisk aktivist Louis Sévèke av en före detta aktivist (Marcel T.). Marcel T. greps 2007 i Spanien och utlämnas till Nederländerna. Marcel T. har även anklagats för bankrån. Marcel T. begått sina gärningar av hämnd för en våldsam avhysning från kolonist scenen av Louis Sévèke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar