Sidor

lördag 22 januari 2011

Oujda. (Marocko)


Oujda ( arabiska : وجدة ) är en stor stad i östra Marocko med en uppskattad befolkning på en halv miljon. Staden ligger cirka 15 kilometer väster om Algeriet och cirka 60 kilometer söder om Medelhavet . Det är huvudstaden i orientaliska regionen Marocko och födelseplatsen för den aktuella algeriska presidenten Abdelaziz Bouteflika . Tätorten Oujda har en strand som heter Saidia .

Det finns vissa tecken på en lösning under den romerska ockupationen, som tycks ha varit under kontroll av berberna snarare än romarna . Den moderna staden grundades 994 av Ziri ibn Atiyya , kung av Zenata stammarna . Ytterligare tillägg gjordes 1048. Staden byggdes på 13-talet av sultanen Abou Youssef . Den franska ockuperade den i 1844 och igen 1859. Även i väster är platsen för den 1844 stora fransk-marockanska Slaget om Isly . När Marocko var ockuperat av franska , var Oujda användes som militärbas för att kontrollera östra Marocko.

Staden växte upp längs de vägar som byggdes och beror mycket av sin nuvarande form till den franska. Den marockanska gränsen till Algeriet är strax öster om Oujda, på andra sidan om gränsen är den algeriska staden Maghnia . Tillståndet för gränsövergången beror på relationerna mellan de två länderna som ofta är ansträngda.

Uqba ibn Nafi började den arabiska erövringen av regionen, under regeringstiden av den umayyadiska kalifatet , en erövring som blev klar i 705 AD av Musa bin Nusair . I mitten av 11-talet förvärvade Oujda framträdande plats genom sitt strategiska läge på vägen österut från Sijilmasa . Under hela historien om dynastier av den muslimska väst, spelade Oujda en viktig strategisk roll bland de Merinids , bosatte sig i Fez , i detta fall som en bakre basen i deras konflikt med Abdalwadids av Tlemcen . Denna situation var ursprunget till flera destruktiva invasionerna av Oujda. Staden upplevde stora svårigheter att göra fred med sina grannar i öster, och ibland i väster, på grund av sin position i förhållande till sammandrabbningar mellan Saadi dynastin och turkar. Det slets mellan de styrande i Fez och den omtvistade Tlemcen, och från 16-talet var det ifrågasatts av alaouitedynastins Marocko och turkarna i Alger. År 1692, Ismail ledde Sultan i turkarna, som etablerade sin hegemoni om Algeriet. Oujda föll igen under turkiskt styre i det följande århundradet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar