Sidor

onsdag 5 januari 2011

Pátrai. (Grekland)

Patras (plural) ( nygrekiska : Πάτρα , Pátra , [Patra] , klassisk grekiska och Katharevousa : Πάτραι , Patra (plural), latin : Patrae (plural)) är Greklands tredje största tätort och huvudstad i prefekturen Achaea , som ligger i norra Peloponnesos , 215 kilometer väster om Aten . Staden är byggd vid foten av Mount Panachaikon , med utsikt över bukten i Patras .

Den Patras huvudstadsregionen är en tätort av 222.460 invånare. Kärnan uppgörelse har en historia som sträcker sig fyra årtusenden. I den romerska perioden hade det blivit ett kosmopolitiskt center för östra Medelhavet medan, enligt kristen tradition var det även platsen för Saint Andrew's martyrskap . Dubbade Greklands Gate till väst , är Patras ett kommersiellt centrum, medan livliga hamnen är en knutpunkt för handel och kommunikation med Italien och resten av Västeuropa . Staden har två offentliga universitet och en Teknologisk Institut, värd en hög andel studenter och rendering Patras ett stort vetenskapligt centrum med ett fält av spetskompetens inom teknisk utbildning. Den Rio-Antirio bro förbinder Patras östligaste förorten Rio till staden Antirrio, som förbinder Peloponnesos halvön med fastlandet. Varje vår stad är värd för en av Europas största och mest färgstarka karnevaler, anmärkningsvärda funktioner i Patras Carnival omfatta dess mammut-stora satiriska flöten och extravaganta bollar och parader, njöt av hundratusentals besökare i en trevlig medelhavsklimat , med relativt svalt ännu fuktiga somrar och ganska milda vintrar. Patras är också känd för att stödja en inhemsk kulturliv aktiva främst inom scenkonsten och moderna urbana litteratur, det var Europas kulturhuvudstad 2006.

De första spåren av bebyggelse i Patras datum så tidigt som i 3: e årtusendet f.Kr., när det gäller moderna Aroe. Patras blomstrade för första gången under Post-Helladic eller mykensk tid (1580-1100 f.Kr.). Forntida Patras bildades av ett enande av tre mykenska byar som ligger i modern Aroe, nämligen Antheia och Mesatis . Mytologi säger att efter Dorian invasionen, en grupp Achaea från Lakonien leds av eponymous Patreus etablerat en koloni. Under antiken förblev Patras ett jordbruk stad. Det skulle vara under romartiden att det var att bli en viktig hamn.

Efter 280 f.Kr. och innan den romerska ockupationen av Grekland, spelade Patras en betydande roll i grundandet av den andra " akaiska förbundet "(Achaiki Sympoliteia), tillsammans med städerna Dyme, Triteia och Pharai. Senare, och efter den romerska ockupationen av Grekland 146 f.Kr., spelade Patras en viktig roll, och Augustus grundade en romersk koloni i området. Dessutom blev Patras ett kristet center sedan början av kristendomen, och det är staden där Sankt Andreas blev korsfäst.

Under bysantinska gånger Patras fortsatte att vara en viktig hamn samt ett industriellt centrum. En av de mest lärda filosofer och teologer av tiden, Arethas av Caesarea föddes i Patrae, omkring 860. Genom den 9: e århundradet finns det starka signaler staden var välmående: änkan Danielis från Patras hade samlat oerhörda rikedomar i jordägandet, mattan och textilindustrin, och erbjöd kritiskt stöd i bestigningen av Basil I den makedonska till den bysantinska tronen.

År 1204 Patras erövrades av fjärde korståget , och blev säte för den latinska hertigdömet Aten inom furstendömet Achaia . Fångad år 1205 av William av Champlitte och Villehardouin , blev staden en del av furstendömet Achaia , och dess ärkebiskop primater i Furstendömet medan 1387 Juan Fernández de Heredia , stormästare i storleksordningen av Malteserorden på Rhodos , strävat efter att göra sig till herre över Achaea och tog Patras med storm. I 1408 blev Patras Venetian , och senast vid den 15: e talet staden styrdes av ärkebiskopen i namnet på påven . Det var dock beslagtogs en gång av despot Konstantin år 1430, som var omedelbart ifrågasatts av Osmanska riket .


I 1458 Patras erövrades av sultan av Osmanska riket , Mehmet II . Enligt osmanerna, var det känt som Baliabadra, från det grekiska Παλαιά Πάτρα, staden, i motsats till Νέα Πάτρα, fästningen. Även Mehmet beviljade staden särskilda privilegier och skattesänkningar, aldrig blev det ett viktigt centrum för handel. Venedig och Genua anföll och intog det flera gånger under den 15: e och 16-talen, men aldrig återupprättas deras styre effektivt utom venetianskt styre mellan 1687 - . 1715. Det var här som den grekiska revolutionen började, men turkarna, begränsas till citadellet, höll ut tills 1828.

Patras befriades den 7 oktober 1828 av den franska expeditionsstyrka på Peloponnesos, under ledning av General Maison . Patras snabbt utvecklats till den näst största urbana centret i slutet 19th century Grekland. Staden gynnats av sin roll som den viktigaste exporthamn för jordbruksprodukter av Peloponnesos.


Redan på 20-talet utvecklades Patras snabbt och blev den första grekiska staden införa allmän gatubelysning och elektrifierade spårvägar. Kriget ansträngning som behövs med första världskriget hindrade stadens utveckling och även skapat okontrollerbar bebyggelsespridning med tillströmningen av flyktingar från Mindre Asien . Under andra världskriget, staden var ett viktigt mål för italienska flygräder , under Axis ockupation, en tysk militär kommando grundades och tyska och italienska trupper stationerade i staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar