Sidor

söndag 23 januari 2011

Pila. (Filippinerna)


Pila är en 4: e klass kommun i provinsen av Laguna , Filippinerna . Enligt den senaste folkräkningen, den har en befolkning på 44.227 personer i 7.750 hushåll. Pila har en total yta på 31,2 km ².

Staden Pila är platsen för några välbevarade hus med anor från spanska perioden liksom den gamla Saint Anthony av Padua Parish Church, den första Antonine kyrka i Filippinerna.
Don Felizardo Rivera, som donerade sina landområden till kyrkan och kommunala myndigheterna, är en erkänd grundare av Pila. Han är förfader till framstående familjer i Pila tillnamnet Rivera, Relova, Agra och Alava.
Detta också fungerat som en plats för dokusåpor, The Amazing Race Asia 2 .

Pila och närliggande städer längs stranden av Laguna de Bay anses av arkeologer som en av de äldsta bosättningarna i Filippinerna. Den gemenskapen är en av tre sådana koncentrationer av befolkningen vet arkeologiskt att ha varit på plats innan år 1000. Arkeologer återfanns i Pinagbayanan Lergodstillverkning och artefakter som tyder på en betydande bosättning i området under yngre Tang-dynastin (900 e.Kr.). Arkeologer återkrävas också gamla häst ben som slutar i debatten om huruvida spanjorerna förde dem eller inte. Forskarna kunde avslöja Filippinernas äldsta krematorium i samma område. Det är värt att notera att de äldsta filippinska dokument, 900 AD Laguna Copperplate Inscription , som nämns Pila två gånger.

Franciskanerna kom år 1578 att evangelisera folket i Pila och kort därefter byggde en kyrka tillägnad St Anthony av Padua, den första Antonine hus för dyrkan i Filippinerna. På grund av den ädelhet och mildhet av karaktären av dess invånare, det spanska ledarskapet hedrade staden med en exceptionell titel La Noble Villa de Pila , en av fem villor namngavs av spanjorerna i den 16: e och 17th century i Filippinerna. Under denna period kungsgård av Pila innefattar Victoria, Laguna och Jala Jala-, Rizal .

Franciskanerna etablerade i Pila andra tryckpressen i Filippinerna och tryckta i 1613, Filippinerna "äldsta ordboken och den första boken ut med lösa typer , den Vocabulario de Lengua Tagala . Boken är skriven och sammanställd av Fray Pedro de San Buenaventura och tryckt av Tomas Pinpin, prinsen av filippinska skrivare. Boken är tjugo sju år äldre än Bay psalmbok , den första boken tryckt i USA 1640.

I början av 19th century staden flyttades från Pagalangan till den nuvarande lokalen i Santa Clara grund av perenna översvämningar.

Statens historiska institutet Filippinerna förklarade Town Plaza och den omgivande förfäders hus en National Historical Landmark den 17 maj 2000. Två år senare, den 9 juli 2002 proklamerade stift San Pablo församlingskyrkan San Antonio de Padua de Pila som stiftets Shrine of St Anthony. Enligt filippinska historiker, Dr Luciano Santiago, det är den enda staden i Filippinerna som formellt erkänns som en historisk plats av både kyrkan och staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar