Sidor

torsdag 20 januari 2011

Puerto Rico. (Västindien)

Puerto Rico, på engelska officiellt Commonwealth of Puerto Rico, på spanska officiellt Estado libre asociado de Puerto Rico, är en ö i Västindien som är ett självstyrande territorium tillhörande USA.

Ön är den minsta av öarna i Stora Antillerna. Viktigare öar vid sidan av huvudön är Culebra, Vieques och Mona. Befolkningen på ön kallar ofta sig själva för "borinqueños" eller "boricuas".

Då Christopher Columbus kom till Puerto Rico under sin andra resa beboddes ön av arawakindianer. Dessa kallade själva ön för Borikén. Spanjorerna gav ön namnet San Juan Bautista till minne av Johannes döparen. Senare ändrades namnet till Puerto Rico, vilket betyder rik hamn. Förste guvernören i Puerto Rico var Juan Ponce de León.

Som ett resultat av det Spansk-amerikanska kriget 1898, överlät Spanien Puerto Rico, tillsammans med Kuba, Filippinerna och Guam, till USA enligt Parisfördraget samma år.

1948 genomfördes det första allmänna valet på ön och Luis Muñoz Marín blev Puerto Ricos första valda guvernör.
1952 fick Puerto Rico en författning som bl.a. deklarerar Puerto Rico som en Fritt Assiocierad Stat till Förenta Staterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar