Sidor

onsdag 5 januari 2011

Rockhampton. (Australien)

Rockhampton är en stad och kommun område i Queensland , Australien . Staden ligger på Fitzroy River , cirka 40 kilometer (25 km) från mynningen, och omkring 600 kilometer (370 mi) norr om delstatens huvudstad, Brisbane .
Folkräkningen 2006 spelade in Rockhampton statistiska delsektion att ha en befolkning på 74.530 personer. Rockhampton värd ett stort antal statliga, gemenskap och stora företag administrativa kontor för den centrala delen av staten.
Rockhampton erfarenheter över 300 soldagar per år, som lämpar sig för turism året runt och ett överflöd av utomhusaktiviteter. Populära attraktioner inkluderar Riverbank Parklands, en Riverfront parkmiljö attraktion ligger på stranden av Fitzroy River, Capricorn Coast , kustremsan mellan Yeppoon och Emu Park och Great Keppel Island , en stor närliggande ö utanför Capricorn Coast , de allra flesta som är nationalparken.

Den Rockhampton distriktet är den traditionella hem för Darumbal aboriginerna .
Den europeiska historia i området började 1853, då området som skulle bli Rockhampton besöktes av den Archer bröderna Charles och William, som sökte betesmarker. De agerade på information från tidigare expeditioner av Ludwig Leichhardt och Thomas Mitchell , som hade utforskade området 1844 och 1846 och noterade lämplig mark för bete sedan.
I januari 1854 den New South Wales proklamerade regeringen två nya stadsdelar: Curtis och Leichhardt (ungefär dagens Fitzroy Region), och avveckling började på allvar år 1855. Port
Den Fitzroy River gav en bekväm vattenväg för utskeppning av leveranser för de som följde dem, och en uppgörelse växte på stränderna strax nedströms en bar av stenar som hindrade uppströms navigation från kusten. Dessa stenar har införlivats med den traditionella engelska termen för en by, och namnet "Rockhampton" föddes runt 1856, men var inte proklamerades officiellt förrän 25 oktober, 1858. Staden var surveyd vid denna tid och den första försäljningen av byggnad tilldelning hölls det året.
Små mängder guld hittades vid Canoona , norr om platsen för Rockhampton, 1859. Gruvarbetare skyndade till nya fält med hjälp av platsen för Rockhampton på Fitzroy River som närmaste farbara hamn. Den Canoona fält visade sig vara en stor besvikelse och tusentals blivande guldsökare var kvar strandsatta på Rockhampton. Även om många återvände söderut, stannade andra, lägga till spädbarnet stadens befolkning. Genom 1861 staden skröt en vanlig tidning, banker, domstol och School of Arts. Direkt transport av importerade varor och invandrare från Storbritannien började tas emot under 1860-talet. Under 1860 och 1870 Rockhampton utvecklats som den viktigaste hamnen för att utveckla centrala Queensland inlandet, den viktigaste exportmarknaden på den tiden som ull.

Under 1880-talet och 1890-talet, hamnar var, fastställd vid kusten, intill mynningen av Fitzroy River. Broadmount var på norra sidan och Port Alma i söder. Järnvägar senare byggdes för att transportera varor till kajen på dessa orter, järnvägen till Broadmount öppning den 1 januari 1898 och den linje till Port Alma öppnade den 16 oktober 1911. Underhåll på Broadmount linjen upphörde i augusti 1929. Följande månad, brygga fångade eld och linjen var ordentligt stängda i juli 1930. Linjen till Port Alma avslutades den 15 oktober 1986.
De betydande guldfyndighet i Mount Morgan mot sydväst upptäcktes på 1880-talet, och Rockhampton blev den viktigaste hamnen genom vilken rikedom av Mount Morgan guld kanaliserades. På grund av den rikedom av Mount Morgan, vittrade Rockhampton den svåra ekonomiska depressionen på 1890-talet och många av stadens stora tegel och sten offentliga byggnader är från denna period. Den historiska gatubilden av Quay Street visar fortfarande ett antal betydande historiska byggnader, byggda när Rockhampton angavs som är huvudstad i ett tillstånd av North Queensland. Mest framträdande av dessa är sandsten Tullhuset (1900), som idag inrymmer ett informationscentrum. Andra viktiga artonhundratalet byggnader omfattar Post Office (1892), Supreme Court House (1888), och St Joseph's Cathedral (1892).
Den stad Rockhampton utropades 1902. Den tågförbindelse söderut till Brisbane blev klar 1903, men det var inte förrän 1921 som den norra anslutningen till Mackay äntligen blev klar. En järnväg västerut från Rockhampton startades 1867 och genom 1892 hade nått ändstationen på Longreach , 700 kilometer bort. Detta stärker ytterligare Rockhampton roll som port för hela Central Queensland.

En passagerare spårväg inledde sin verksamhet den 16 juni 1909 vilket gör Rockhampton den enda provinsstad i Queensland att få en gata spårväg. Purrey ånga spårvagnar sprang på ett antal linjer i hela södra Rockhampton, totalt 10 kilometer lång sträcka. Obehaget av passagerare rida i ånga spårvagnar i ett tropiskt klimat delvis lett till deras undergång 1939, ersätts av en buss nätverk som sköts av kommunfullmäktige.
Under andra världskriget , USA armébas var en etablerad utanför staden, det värd upp till 70.000 militärer på väg till åtgärder i Stilla havet och Nya Guinea .
Den Fitzroy River Barrage togs år 1971. Fördämningen har en kapacitet på 81.300 megalitres och håller tillbaka en sjö 60 kilometer lång. fördämningen finansierades av kommunfullmäktige att ge en tillförlitlig källa för vatten till staden, och för att effektivt torka bevis Rockhampton.
År 2003 var Rockhampton centrum av de viktigaste nationella medieintresset efter lokala tonåring Natasha Ryan hittades i hennes pojkvän, Scott Black's North Rockhampton hem efter att saknas för fem år. Ryan hade varit antas vara mördad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar