Sidor

söndag 2 januari 2011

Saint Helier. (Jersey)

Saint Helier ( franska : Saint-Helier , Jèrriais : St Hélyi ) är en av de tolv församlingar i Jersey , den största av Kanalöarna i Engelska kanalen . St Helier har en befolkning på cirka 28.000, ungefär 31,2% av den totala befolkningen i Jersey , och är huvudstad på ön (även Government House är beläget i St Saviour ). Den urbana delen av församlingen St Helier utgör merparten av den största staden i Jersey, även om vissa av stadens området ligger i angränsande St Saviour, med förorter spretande i St Lawrence och St Clement . Den största delen av St Helier är övervägande på landsbygden.

Socknen täcker en yta på 4,1 kvadrat miles (10,6 km 2 ), är 9% av den totala landytan av ön (detta inbegriper återvunnen mark område av 494 hektar (2,00 km 2 ) eller 200 hektar ).

Församlingen krön är två korslagda yxor guld mot en blå bakgrund som symboliserar martyrskap av Helier och havet.

Man tror att platsen för St Helier avgjordes vid tiden för den romerska kontrollen över Gallien.

Den medeltida hagiografier av Helier , den skyddshelgon martyrdöden i Jersey och efter vilken socken och stad heter, visar en bild av en liten fiskeby på sanddynerna mellan den sanka marken bakom och högvattenlinjen.

Även om församlingskyrkan St Helier är nu några betydande avstånd från havet, vid tidpunkten för dess ursprungliga konstruktion var på kanten av sanddynerna i de närmaste praktiska punkt till havs holmen kallas Hermitage (platsen för Heliers vittne och martyrskap ). Innan nyodling och hamnen började byggas, kunde båtar bindas upp till kyrkogårdsmuren på havssidan.

En Abbey of St Helier grundades 1155 på L'Islet, ett tidvatten ö som gränsar till Eremitaget. Stängt vid reformationen, platsen för klostret var de befästa att skapa slottet som ersatte Mont Orgueil som öns stora fästning. Den nya Elizabeth Castle var uppkallad efter drottningen av chefen för Jersey 1600-1603, Sir Walter Raleigh .

Fram till slutet av 18th century, stad bestod huvudsakligen av en sträng av hus, butiker och lager som sträcker sig längs kustnära sanddyner vardera sidan av kyrkan St Helier och den angränsande marknaden (sedan 1751, Royal Square). La Cohue ( en Norman ord för tingshuset) stod på ena sidan av torget, nu ombyggd till det kungliga hovet och stater avdelningen (kallas kollektivt staterna Building). Den marknaden kors i mitten av torget revs vid reformationen , och järnbur för att hålla fångar ersattes av ett fängelse Gatehouse i västra utkanten av staden.

George II gav £ 200 till bygget av en ny hamn - tidigare båtar skulle vara strandad på en fallande tidvatten och lossas med kärra över sanden. En staty av kungen (av John Cheere ) restes på torget i 1751 i tacksamhet, och marknaden döptes Royal Square, även om namn har varit Lé Vier Marchi (den gamla marknaden) till denna dag i Jèrriais . Många av St Helier's gatunamn och gatunamn är tvåspråkiga engelska / franska eller engelska / Jèrriais, vissa har bara ett namn dock, trots att namnen på de olika språken är vanligen inte översättningar: tydligt namngivning traditioner överlever vid sidan av varandra.

The Royal Square var också skådeplatsen för det slaget vid Jersey den 6 januari 1781, det sista försöket av franska trupper att ta Jersey. John Singleton Copley är episk målning The Death of Major Pierson fångar en fantasifull version av scenen.

Som hamnbyggande flyttade utveckling sjösidan en tillväxt i befolkning innebar att våtmarken och betesmark norr om bandet i städerna verksamhet byggdes på spekulation. Avveckling av engelska invandrare la fjärdedelar av kolonial stad hus till den traditionella byggnadsbeståndet.

Fortsatta militära hot från Frankrike drivit byggandet av ett citadell fästning, Fort Regent, Mont de la Ville, klippan dominerar den grunda bassängen av St Helier.

Militära vägar som förbinder kustförsvaret runt ön med St Helier hamnen medförde möjligt för jordbrukarna att utnyttjar Jerseys tempererade mikroklimat och få sina grödor till nya segelfartyg snabbt och sedan ångfartyg att få sina produkter till marknaderna i London och Paris innan tävlingen. Detta var början på Jersey: s jordbrukspolitik välstånd i 19th century.

Från 1820-talet, uppmuntrade fred med Frankrike och bättre kommunikationer möjliggörs av ångbåtar och järnvägar till kusthamnar en tillströmning av engelsktalande invånare. Spekulativ utveckling omfattade sanka avrinningsområde norr om centrala kustremsan så långt som gatan inom en period på ungefär 40 år, att förse staden med terrasser av eleganta borgarhus.

Under andra hälften av 19th century, måste de underlätta tillträdet till hamnen för hundratals lastbilar lastade med potatis och andra produkter för export föranledde ett program för väg-breddning som svepte bort många av de gamla byggnaderna i centrum. Trycket för ombyggnationer har inneburit att mycket få byggnader kvar i städerna St Helier som datum för att före den 19: e århundradet, vilket ger staden främst ett Regency eller viktoriansk karaktär.

Pierre Le Sueur, reformera Constable of St Helier, var ansvarig för installation av avlopp och tillhandahållande av rent vatten i St Helier efter utbrott av kolera på 1830-talet. En obelisk med fontän i centrum höjdes till hans minne efter hans förtidiga död i ämbetet från överansträngning.

På 1970-talet, var ett program för gågator i centrala gatorna genomförs.

År 1995 för att fira 50-årsdagen av Jersey som befriats från nazistiska ockupationen , och därmed 50 år av fred, en skulptur restes vad som nu kallas Liberation Square, framför Pomme d'Or Hotel, i centrum för firandet då ön var ursprungligen befriades.

Skulpturen var ursprungligen att skildra Islanders släppa fredsduvor, men detta kom under hård kritik, med vissa öborna att anmärka att hade någon duvor varit på ön under ockupationen, skulle de ha ätit av svältande tyska soldater. Därför skulpturen reviderades för att visa öborna höja den brittiska flaggan, som de hade gjort på dagen för befrielsen 50 år tidigare.

Liberation Square är nu en brännpunkt i staden - tidigare ändstationen av Jersey Railway inrymde Jersey Tourism kontor fram till 2007.

Församlingen är platsen för Jersey biblioteket och Jersey Museum .

År 2006 rapporterades det att Connétable, med stöd av Chief Minister of Jersey , var att söka stadsrättigheter för St Helier.

Nu har en mycket omtvistade vattennära utveckling Området runt hamnen är i vardande, som kommer att ta detta försummade område upp marknaden, med nya hotell, kontor och flerbostadshus och gallerior.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar