Sidor

måndag 7 februari 2011

Søndbjerg. (Danmark)


Søndbjerg kyrka som ligger i Søndbjerg i den södra delen av Thyholm , norr om Struer .
Kyrkan är i romansk stil och har mycket början bestod av fartyg , kör , absid och torn . Under det sydvästra hörnet av tornet är en runsten som fungerar som bas rock. Den har inskriptionen: " Jacob orsakade, Skjalm gjorde, där altaret är inställd ögon . " Det är tänkbart att stenen först släpptes ut under altaret tabellen och bara fick sin nuvarande plats efter kyrkan på ett tidigt stadium har ett nytt torn.

South dörr överliggare är en tympanon med lättnad . Motivet är ett kors , där två fåglar ovanför korset armarna tittar mot korset, medan de två lejonen i armarna i kors att titta bort från korset. Det kan tolkas som en symbolisk konstruktion, om fåglarna människornas själar, medan lejonen symboliserar djävulen som " går omkring som ett rytande lejon letar efter någon att sluka "( 1 Pet 5,8).

I kyrkan hänger på norra väggen en krucifix från andra hälften av 1300-talet , och i tornrummet finns ett antal apostelbilleder från en äldre orgel galleri . dopfunten är utrustad med ett dop bassäng , där Johannes Döparens dop av Jesus avbildas. Den faktiska font verkar ha överlevt en brand vid en tidpunkt, som kunde ha lett till byggandet av ett nytt torn och flytta runsten som nämns. I koret finns resterna av medeltida fresker , men den nuvarande fresker är från efter reformationen och föreställa änglar som spelar på olika musikinstrument . Altartavlan har motiv från det lidande och uppståndelse och stammmer från ca. 1600 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar