Sidor

lördag 1 januari 2011

Tarragona. (Spanien)

Tarragona ( katalanska: [tərəɣonə] , spanska: [taraɣona] ) är en stad i södra Katalonien på nordöstra Spanien, vid Medelhavet. Den är huvudstad i den spanska provinsen med samma namn och huvudstad i den katalanska Comarca Tarragonès . I den medeltida och moderna tider det var huvudstad i Vegueria Tarragona . Från och med 2009 folkräkning , staden hade en befolkning på 155.323, och befolkningen i hela storstadsområdet beräknades till 675.921.

I romerska tider staden var namnet Tarraco ( Ταρρακών ) och var huvudstad i provinsen Hispania Tarraconensis (efter att ha kapital i Hispania Citerior i det republikanska eran). Den romerska kolonin grundades på Tarraco hade det fullständiga namnet på Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco .

Staden kan ha börjat som ett Iberic stad som heter Kesse eller Kosse , uppkallad efter den Iberic stam regionen, Cosetans, men identifieringen av Tarragona med Kesse är inte säkert. Smith föreslår att staden troligen grundades av fenicierna , som kallade det " Tarchon , som enligt Samuel Bochart innebär ett citadell. Detta namn var troligen härrör från dess position på en hög klippa, mellan 700 och 800 meter över havet, varifrån vi tycker att det betecknas som Arce potens Tarraco . Det satt på river Sulcis eller Tulcis (modern Francolí ), om en vik av Mare Internum (Medelhavet), mellan Pyrenéerna och floden Iberus (modern Ebro ). Livius nämner en Portus Tarraconis , och enligt Eratosthenes hade en marin station eller vägar ( Ναύσταθμον ), men Artemidorus säger med mer sannolikhet att det hade ingen, och knappt ens en ankarplats, och Strabo själv kallar det ἀλίμενος .

Detta svar bättre till sin nuvarande skick, för även om en mullvad byggdes på 15-talet med material i den antika amfiteater och en annan därefter av en engelsman vid namn John Smith, den fortfarande ger föga skydd för sjöfarten., Tarraco lögner på huvudgatan längs sydöstra kusten av Iberiska halvön . Det var befäst och mycket utvidgad av bröderna Publius och Gnaeus Scipio , som konverterat till en befästning och arsenal mot Carthagenians . Därefter blev huvudstad i provinsen uppkallad efter den, en romersk koloni, och Conventus juridicus .

Augustus övervintrade på Tarraco efter hans kantabriska kampanj, och skänkt många märken av heder på staden, bland vilka dess hederstitlar av Colonia Victrix Togata och Colonia Julia Victrix Tarraconensis . Staden präglade också mynt. Enligt Mela det var den rikaste staden på kusten och Strabo representerar dess befolkning som är lika med den Carthago Nova (nuvarande Cartagena ). Dess bördiga slätten och soliga stränder firas av Martial och andra poeter, dess närområde beskrivs som producerar bra vin och lin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar