Sidor

fredag 28 januari 2011

Vordingborg. (Danmark)

Vordingborg är en gammal färja stad i Vordingborg kommun i Danmark .

Den har en total befolkning på 16,000 invånare (11.537 i innerstaden området) (1 januari 2010). På grund av tre stora egendomar kring staden, satellit städer har tre utvecklats under de senaste decennierna, Neder Vindinge-Kastrup, Ørslev och Nyråd.

Den totala befolkningen i Vordingborg innehåller dessa satellit städer. Vordingborg kommun (Kommune) har 46,000 invånare.

Den 1 januari det gamla Vordingborg kommun var 2007, som resultat av Kommunalreformen ("Den kommunala reformen" 2007) , slås samman med Langebæk , Møn och Præstø kommuner att bilda ett utvidgat Vordingborg kommun.

Ruinerna av Vordingborg slott , det gamla kungliga slottet som byggdes omkring 1364, är stadens mest berömda attraktion. Den enda helt återstående delen av slottet, 26 meter höga GåsTornet ( Gåsetårnet ), är en symbol för staden. Det är den största av kung Valdemar Atterdags nio huvudborgen torn. Namnet kommer från den gyllene gåsen uppe på toppen av tornets spira. Legenden säger att Valdemar Atterdag använde symbolen för att håna den Hansan . Den nuvarande gåsen lades dit 1871. Det är inte säkert vad som stod på toppen av tornet innan 1871 och kanske var det bara en vindflöjel av guld. Tornet överföras till de nationella förtroende den 24 december 1808 och är därmed den första, skyddade historiska monument i Danmark.

En historisk trädgård ligger också på platsen för ruinen.
Vordingborg är hem för södra Själland Museum ( Sydsjællands Museum ).
Staden har en årlig festival, Vordingborg Fest Week ( Vordingborg Festuge ) i juli.
Den Vordingborg Sändare är en av de högsta tornen i Danmark.
Den danska armén driver en kasern anläggning i utkanten av staden, känd som Vordingborg Kaserne . Här finns de DANILOG regementet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar