Sidor

fredag 7 januari 2011

Zejtun. (Malta)

Zejtun är en medelstor stad i södra Malta . Zejtun innehar titeln Città Beland , som skänktes av Ferdinand von Hompesch zu Bolheim , Grandmaster av Knights of Malta 1797, Beland vara sin mors efternamn.

Zejtun fått sitt namn från den sicilianska arabiska för " oliv "- zaytun (jämförbar med spanska och portugisiska , "aceituna" och "azeitona" respektive), som var en av de viktigaste produktiva industrierna i Malta. Det är också känt som hal-Bisbut eller Casal Bisbut .
Den nuvarande archpriest är Fr. Eric Overend, medan borgmästaren är Mr Joe Attard. Zejtun befolkning beräknas öka från 11.425 invånare 2005 till 13.133 år 2010.

Under medeltiden hela trakten runt Zejtun, som är den södra änden av Malta, var känd som Le Terre di Santa Caterina , ( italienska för "landar i Saint Catherine, den italienska är det officiella språket under perioden). Under denna period ett antal nya byar som Ghaxaq och Marsaxlokk kom från delar av församling Zejtun. I medeltida år Zejtun kantades av Zurrieq eftersom Birzebugia var en del av Zurrieq. de har samma skyddshelgon Santa Katarina. De flesta av dessa är idag separata församlingar. Den lokala milisen regemente Zejtun var en av de första att engagera osmanska styrkorna i det inledande skedet av den stora belägringen 1565, men fortsatte staden att drabbas av attacker från turkiska pirater upp till 1614, då en attack av turkarna slogs tillbaka utan stöd från andra miliser. Staden serveras en mindre roll i den franska Blockad av 1799/1801 som en depå för soldater. Det var en av de första städerna i Malta , utanför de största berikade områdena för Malta att skryta en allmän trädgård. Detta trädgården, Luqa Briffa Trädgård, står fortfarande i dag. Den är uppkallad efter en berömd ryttare under belägringen av Malta .


Zejtun passerade brittisk-regeln av de maltesiska öarna som en lantlig avkrok i det gröna fälten i Mazza Valley. Under denna period hade en av de många sjukhus i Malta för sårade brittiska och franska soldater i första världskriget , som sjukhus tjänade ön smeknamnet av sjuksköterskans av Medelhavet. Sedan Maltas självständighet, staden expanderade snabbt till följd av hem-ägande-system, industriområden och bostadsområden byggdes runt den gamla byn kärna.
Under de senaste femtio åren, staden som har de varit känd för brinnande politisk rivalitet som kulminerade 1987 med en ökänd upplopp där anhängare till Malta Labour Party attackeras av Nationalist Party anhängare som äger rum i stora vägen närmar sig staden, känd som Tal -Barrani , då nationalisterna var blockerade och gasade av polisen från att göra ett möte i Zejtun efter det att de påstås rullade läckande bensintankar ned som en attack mot de ansvariga och folk Zejtun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar