Sidor

onsdag 2 februari 2011

Aalst. (Belgien)

Aalst ( franska : Alost ) är en stad och kommun på Dender River, 19 miles nordväst från Bryssel . Det är beläget i flamländska provinsen i östra Flandern . Kommunen består av staden Aalst själv och byarna Baardegem , Erembodegem , Gijzegem , Herdersem , Hofstade , Meldert , Moorsel och Nieuwerkerken-Aalst . Den nuvarande borgmästaren i Aalst är Ilse Uyttersprot, från CD & V (kristdemokrater) Party. Staden har en långvarig fejd med Dendermonde (belägen norrut längs samma flod), med anor från medeltiden.

Den första historiska dokument om Aalst dag från den 9: e talet, då det beskrevs som villa Alost , ett beroende till klostret Lobbes . Under medeltiden, staden och hamnen växte en vid denna strategiska punkt, där vägen från Brygge till Köln korsade Dender . I 11-talet, var Aalst överfördes från Pagus av Brabant till län Flandern . Dess gräns ställning på gränsen till Heliga romerska riket får staden att behålla en viss grad av självständighet. Dess förhållande Brabant har bevarats i stadens vita och röda vapen, färger Lothringen .

Byggandet av stadshuset började i mitten av 12-talet , vilket gör det den äldsta bevarade rådhuset i Belgien. Flera handskrifter från denna period finns fortfarande kvar i staden arkiv. Stadshuset, och staden själv, var nästan helt förstördes i en brand 1360. Staden byggdes snart upp och en ny klockstapel i gotisk stil byggdes på 15: e århundradet. Detta var en tid av stort välstånd för staden, domineras av den mäktiga vävare " guild . Det är också vid den tiden som Dirk Martens , en lokal medborgare, blev södra Nederländerna första skrivare, grunda en tryckeri i 1473 som publicerat böcker av olika författare däribland Christofer Columbus , Martens senare skulle bli professor vid katolska universitetet i Leuven.

Aalst lidit avsevärt under åttioåriga kriget (1568-1648). Det togs senare av den franska marskalken Turenne i kriget Decentralisering av 1667, då ockuperat av Frankrike fram till 1706 tillsammans med södra Flandern i allmänhet. Textil-ekonomi blomstrade under det franska. Den 19-talet innebar sociala kriser uppstår till följd av industriella revolutionen , med Fadern Adolf Daens och hans Christene Volkspartij blir de lokala försvarare av arbetstagarnas rättigheter. 20-talet präglades av ockupation av tyskarna under båda världskrigen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar