Sidor

torsdag 17 februari 2011

Belostok. (Polen)


Białystok ( [bjawɨstɔk]) även känd som alternativa namn , är den största staden i nordöstra Polen . Det ligger på den Biała floden i Podlaskie regionen, som tillsammans benämns gröna lungor i Polen , som omfattar Biebrza och Białowieża nationalparker. Staden har anor från 14: e århundradet. Białystok har traditionellt varit en av de ledande centrum för akademiska, kulturella och konstnärliga livet i Podlaskie och är den viktigaste ekonomiska centrum i nordöstra Polen. Det är nu huvudstad i Podlaskie Län . Det ligger nära Polens gräns mot Vitryssland . I juni 2009 befolkningen var dess 294.399. Bland städer i Polen, är Białystok två i fråga om befolkningstäthet, elfte i befolkningen, och trettonde i området. Staden och dess angränsande kommuner utgör Metropolitan Białystok .

Staden Białystok har funnits i fem århundraden, under hela denna tid öde gick mellan olika politiska och ekonomiska krafter. För mer än fem sekel i Białystok ägde rum de olika processer som en mycket betydande inflytande på de arkitektoniska rummet i staden. Detta konstaterande kan gälla de flesta andra polska städer, men dessa processer i Białystok, hade en särskilt intensiv kurs. Åtskilliga gamla byggnadsverk inte längre existerar, och många andra har byggts om från sina ursprungliga former. Den historiska byggnader i staden har bevarats fram till idag bara är obetydligt - sevärdheter är bara ett eko av den gamla historiska form av Białystok.

Under de senaste 200 åren har staden varit huvudstad i många administrativa avdelningar i ett antal länder eller ockupationsmakter;
Huvudstad i Nya Ostpreussen provinsen , kungariket Preussen från 1795 till 1807
Huvudstad i Belostok oblast , Ryska imperiet från 1807 till 1842
Huvudstad i provinsen Belоstok i Grodno Governorate , ryska riket från 1842 till 1915
Huvudstad i Bialystok-Grodnos distrikt i tyska -kontrollerat territorium av Ober-Ost under första världskriget (1915-1918)
Huvudstad i Białystok Län , Andra polska republiken från 1919 till 1939
Under andra världskriget var huvudstad i Belastok oblast , Vitryska SSR from 1939-1941 och 1944-1945
Capital of Bezirk Białystok under andra världskriget ockupationen av Polen genom Nazityskland 1941 till 1944
Huvudstad i Białystok Län , Folkrepubliken Polen från 1945 till 1999
Sedan 1999 har det varit huvudstad i Podlaskie Län , Polen .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar