Sidor

torsdag 17 februari 2011

Bergamo. (Italien)

Bergamo (Berghem i östra Lombard) är en stad och comune i Lombardiet , Italien , ca 40 km nordost om Milano .

Den kommunen är hem till cirka 120.000 invånare. Den serveras med flygplatsen Orio al Serio , som också tjänar provinsen Bergamo , och i mindre utsträckning huvudstadsregionen i Milano . Foten av Alperna börjar strax norr om staden.

Bergamo upptar platsen för den antika staden Bergomum , grundades som en lösning på keltisk stam av Cenomani . I 49 f.Kr. blev det en romersk kommun, som innehåller ca 10.000 invånare på topp. En viktig knutpunkt på den militära vägen mellan Friuli och Raetia var det förstördes av Attila i 5: e århundradet.

Från 6: e århundradet Bergamo var säte för en av de viktigaste Lombard hertigdömena norra Italien tillsammans med Brescia , Trento och Cividale del Friuli : dess första Lombard hertigen var Wallaris. Efter erövringen av den lombardiska kungariket genom Karl den store , blev det säte för ett län under en Auteramus (död 816).

Från 11-talet och framåt Bergamo var en självständig kommun, som deltar i den lombardiska ligan som besegrade Fredrik I Barbarossa i 1165. Fångad i det bittra striderna mellan Guelfer och Ghibellines ledde i staden som Colleoni och Suardi respektive från 1264 Bergamo var periodvis enligt regeln om Milano . I 1331 den gav sig till John av Böhmen , men senare Visconti i Milano återerövrade den.

Efter en kort erövring av Malatesta i 1407, i 1428 den kom under kontroll av republiken Venedig , återstående delen av det fram till 1797. Mellan 1797 och 1815, Bergamo och dess territorium ingick i de politiska enheterna föddes i norra Italien under det franska och Napoleons välde. Noterbart venetianarna befästa den högre delen av staden (se Huvudsakliga sevärdheter avsnitt).

År 1815 var det tilldelats den österrikiska kejsardömet . Giuseppe Garibaldi befriat den i 1859 under andra italienska frihetskriget , när Bergamo blev en del av kungariket Italien . Under 20-talet Bergamo blivit en av Italiens mest industrialiserade städer. Det är också en av de få italienska städer som inte drabbats av stora förstörelsen under andra världskriget .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar