Sidor

fredag 25 februari 2011

Discoverys sista resa inledd.

Rymdfärjan Discovery inledde på torsdagen sin sista resa.

Ombord finns sex astronauter och en last förråd och utrustning till den internationella rymdstationen ISS.

Avfärden, som redan skjutits upp flera gånger, försenades med tre minuter på grund av ett datafel. Med några sekunder till godo kunde färjan lyfta från Kennedy Space Center i Florida.

Discovery väntas nå ISS på lördag och stanna där en vecka. I lasten finns en lagermodul, en extern plattform för reservdelar och en prototyp till en mänsklig robot, R2, resultatet av ett samarbete mellan General Motors och rymdstyrelsen Nasa.

R2 kommer att stanna på rymdstationen som permanent besättningsmedlem.

Äldsta av tre
Det är den 133:e resan i det 30 år gamla rymdfärjeprogrammet. Discovery, som använts vid 39 av dessa rymdfärder, är den äldsta av tre rymdfärjor i flottan, och kommer att pensioneras när uppdraget är avslutat. Ytterligare två resor återstår innan hela rymdfärjeprogrammet avslutas. Endeavours sista resa planeras till 19 april och Atlantis avslutar den 28 juni. Därefter får USA förlita sig på ryska Sojuz-raketer, även om Nasa hoppas att privata bolag i framtiden ska kunna utveckla och driva "rymdtaxi" till en lägre kostnad.

Planer på is
Nasas fortsatta rymdplaner har svängt från en ny månfärd till att utveckla farkoster med kapacitet att nå Mars. Men alla planer ligger på is i avvaktan på kongressens budgetöverväganden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar