Sidor

tisdag 1 februari 2011

Fenrisulven.


Enligt legenden kommer den här jättestora vargen att svälja solen.

En del av myterna från vikingatiden handlar om några av de mest fruktansvärda bestar som förekommer i berättelser om gudar och monster i Europa. Ett av de allra mest skrämmande var Fenrisulven. Den här enormt stora och blodtörstiga vargen var son till den svekfulle Loke. Till och med gudarna fruktade vargen och tänkte ut en smart plan för att hålla den bunden till tidens slut.

Fenrisulven var son till Loke, en svekfull figur som ofta ställde till problem för asagudarna i fornnordiska myter. Loke hoppades att Fenrisulven skulle härja bland folken på jorden tillsammans med hans andre son, den jättestora Midgårdsormen.

Gudarna tog Fenrisulven från Loke när vargen bara var valp. De höll vargen inspärrad, men djuret växte snabbt och blev jättestort. Gudarna började bli rädda för Fenrisulven och bestämde sig för att kedja fast honom.

Eftersom Fenrisulven var stark men inte så smart försökte asagudarna lura honom. De utmanade vargen att pröva sin styrka för att se om han kunde slita sig loss från deras starkaste kedjor, men gudarnas plan var att binda honom för alltid. Fenrisulven accepterade utmaningen, men till gudarnas fasa slet han sönder kedjorna som om de var av papper. Då bad gudarna några dvärgar att göra ett magiskt band som kallades Gleipner. Det var tunt men omöjligt att bryta sönder. Fenrisulven kunde inte ta sig loss från Gleipner och kedjades fast vid en klipppa i underjorden.

Märkliga material
Kopplet som höll fast Fenrisulven var gjort av sex märkliga saker: dånet av kattsteg, kvinnors skägg, ett bergs rötter, fiskars andedräkt, spott från fåglar och en björns rädsla.

Vid tidens slut
Om legenden har rätt kommer Fenrisulven att bryta sig loss från Gleipner vid Ragnarök, alltså när världen går under. Då kommer han att sluka både gudar och människor och till slut svälja solen.

Namn
Kommer från ett fornnordiskt ord för "träsklevande varg".

Kropp
Enormt stor vargkropp som enligt myten skulle växa sig större än jorden.

Var?
Norge, Danmark, Island och Sverige.

Ursprung
Fornnordiska myter

Visste du?
Varulven som heter Fenrir Grårygg i böckerna om Harry Potter har fått sitt namn efter det här mytiska monstret.

Fast i fällan
När gudarna utmanade Fenrisulven att bryta sig loss från Gleipner vägrade vargen eftersom han tyckte att det var för lätt att dra sönder det tunna bandet. När gudarna fortsatte att be honom anade vargen en fälla och tvingade guden Tyr att hålla sin hand i hans mun under provet. När Fenrisulven inte kunde komma loss och gudarna inte befriade honom bet han av Tyrs hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar