Sidor

torsdag 10 februari 2011

Gentofte. (Danmark)

Gentofte Kommune är en kommun ( danska , kommune ) i Region Hovedstaden ( Region Hovedstaden ) på den östra kusten av ön Själland ( Sjælland ) i östra Danmark . Kommunen täcker en yta av 26 km 2 (10,04 ² ), och har en total befolkning på 68.913 (2008). Dess borgmästare är Hans Toft, en medlem av konservativa folkpartiet ( DET Konservative Folkeparti ) politiskt parti . Toft har varit borgmästare sedan 1993.

Kommunen är en sammanslagning av sju tidigare självständiga städer, alla nära varandra. Webbplatsen för dess kommunfullmäktige är staden Charlottenlund . De andra städerna är Dyssegård, Gentofte, Hellerup , Jægersborg , Klampenborg , Ordrup och Vangede .
Grannkommuner är Lyngby-Taarbæk i norr, Gladsaxe i väster, och Köpenhamn i söder. I öster är Öresund , den sundet som skiljer Zeeland från Sverige .

Gentofte kommun var inte samman med andra kommuner i den 1 januari 2007 rikstäckande Kommunalreformen ("The kommunreform" 2007) .

Den äldsta bebyggelsen i kommunen är Gentofte kyrka som byggdes i slutet av 1100-talet. Då många bynamn i kommunen slutar på -toft har området sannolikt varit bebyggt sedan vikingatiden.
Under 1600-talet blev Charlottenlund Skov och Dyrehaven populära utflyktsmål för Köpenhamns invånare. Under 1700- och 1800-talen byggdes flera kungliga småslott och adliga lustslott i kommunen, bland annat Jægersborgs slott, Charlottenlunds slott, Bernstorffs slott och Emiliekilde. Detta gjorde att området blev attraktivt för välbärgade Köpenhamnsbor som började bosätta sig här. Gentofte har haft järnväg sedan 1800-talet. 1897 dog 40 personer i en tågolycka i Gentofte när två tåg kolliderade.
Vid den danska kommunreformen 2007 förblev kommunen oförändrad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar