Sidor

fredag 25 februari 2011

Knittelfeld. (Österrike)

Knittelfeld är en stad i den österrikiska delstaten Steiermark. Staden ligger i en Alpdal i norra Steiermark ca. 30 km sydväst om Leoben vid floden Mur. Knittelfeld är distriktshuvudstad.

Knittelfeld omnämndes för första gången år 1224. 1302 fick Knittelfeld stadsrättigheter, men det ledde inte till det uppsving man hade förväntat sig. Konkurrensen från de näraliggande handelsstäderna Judenburg och Leoben var för stor. I Knittelfeld grundades några hammarverk och smedjor, men handeln var bara av lokal betydelse.
En avgörande förändring skedde när järnvägen från Wien till Klagenfurt (och vidare till Italien) drogs genom Murtalen. I Knittelfeld byggdes järnvägsverkstäder och industriföretag flyttade till staden. Mellan 1860 och 1900 tiodubblades antalet invånare.

Knittelfeld är traditionellt en industristad, men stålkrisen på 1970 och 80-talet drabbade staden hårt. Största arbetsgivare är det österrikiska järnvägsbolaget ÖBB, som sysselsätter ca 2000 medarbetare i sina verkstäder. Andra viktiga industriföretag är Austria Email AG och ATB i Spielberg bei Knittelfeld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar