Sidor

tisdag 8 februari 2011

Lubartów. (Polen)


Lubartów [lubartuf] är en stad i östra Polen , med 23.000 invånare (2004), beläget i Lublin . Det är huvudstaden i Lubartów län och Lubartów kommunen .

Det grundades 1543 av Piotr Firlej under en av grundarna som utfärdats av kung Sigismund Gamla . Förutom att vara ekonomiskt viktigt, staden var ett centrum för protestantiska kultur och utbildning. Från starten fram till andra världskriget, staden också hade en stor judisk gemenskap, numrering nästan hälften av befolkningen på 1930-talet. Men nästan hela samhället förstördes under kriget.

Lubartów var en tvåspråkig stad för de flesta av dess historia, polska och jiddisch vara både stor utsträckning. Polska användes bland icke-judar såväl som för de flesta kommunikation mellan judiska och icke-judiska invånarna, medan jiddisch var vardagligt språk av stadens judiska invånare.

Stadens ursprungliga polska namn var " Lewartów "(uttalas [lɛ'vartuf]) fram till 1744, då det ändrades till Lubartów. Jiddisch, men behåller det ursprungliga namnet "Lewartów" till denna dag (men uttalas ['lɛvatof]).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar