Sidor

söndag 6 februari 2011

Pattaya. (Thailand)


Pattaya ( Thai : พัทยา , พัทยา , RTGS : Phatthaya) är en stad i Thailand , ligger på den östra kusten av Gulf of Thailand , ca 165 km sydost om Bangkok ligger inom, men inte en del av Amphoe Bang Lamung (Banglamung) i provinsen Chonburi .

Staden Pattaya är en självstyrande kommunal område som täcker hela tambon Nong Prue (Nongprue) och Na Kluea (Naklua) och delar av Huai Yai och Nong Pla Lai . Det ligger i det starkt industriella östkust zon, tillsammans med Si Racha (Sri Racha), Laem Chabang och Chon Buri (Chonburi).

Staden Pattaya har en befolkning på över 100.000 (2007). Pattaya är också centrum för den Pattaya-Chonburi Metropolitan Area , det centrum i Chonburi provinsen, med en total befolkning på över en miljon (2010).

Namnet Pattaya utvecklats från mars Phraya Tak (senare kung Taksin ) och hans armé från Ayutthaya till Chanthaburi , som ägde rum före fallet i det tidigare kapital till den burmesiska inkräktarna 1767.

När hans armé kom till närheten av det som nu Pattaya, stött Phraya Tak trupper Nai Klom, som försökte stoppa honom. När de två ledarna möttes ansikte mot ansikte, var Nai Klom imponerad av Phraya Tak s värdigt sätt och hans armé: s strikta disciplin. Han kapitulerade då utan strid. Platsen de två arméerna konfronterade varandra kallades Thap Phraya, vilket innebär armén av Phraya. Detta ändrades senare till Phatthaya, vilket innebär att vinden blåser från sydväst till nordost i början av regnperioden. Idag är staden officiellt kallas Pattaya.

I århundraden var Pattaya en liten fiskeby. Men en förändring skedde den 26 april 1961, då den första gruppen av cirka 100 amerikanska militärer som kämpade i Vietnamkriget kom i Pattaya för avkoppling. Från denna början, blev Pattaya en populär badort som nu lockar över 4 miljoner besökare per år. Fiskares hyddor längs stranden ersattes av resort-hotell och butiker, inklusive Asiens största stranden köpcentrum, den CentralFestival Pattaya Beach Mall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar