Sidor

torsdag 10 februari 2011

Racibórz. (Polen)

Racibórz ( tyska : Ratibor , tjeckiska : Ratibor ) är en stad i södra Polen med 60.218 invånare (2006) ligger i Schlesien (sedan 1999), tidigare i Katowice Voivodeship (1975-1998). Det är huvudstad i Racibórz län .
Namnet Racibórz är av slavisk ursprung och kommer från namnet på Duke Racibor, stadens grundare.

Fram till slutet av den 5: e århundradet, landar i senare Racibórz uppgörelse var bebodd av East germanska Silinger stammar.
Racibórz var en av fem starka fästen för den slaviska Golezyce (Golenshitse, Holasici i tjeckiska ), en proto-polska stam. Racibórz, som ett fäste, nämndes i ett arbete " bayerska geograf "i 845. Det var den första historiska huvudstaden i Övre Schlesien . Den hertigdömet Racibórz grundades av hertig Mieszko Plątonogi i 1172. Staden beviljades kommunal privilegier i 1217. Från 1299 Racibórz styrdes av sina egna kommunen. Den siste hertigen av Piast dynastin dog 1336 och från den tiden tills 1521 hertigdömet och staden styrdes av kadetten gren av Přemyslid dynastin . Racibórz var också styrdes av hertigen av Opole .

Det första myntet med den polska beskrivningen "MILOST" utfärdades i Racibórz, år 1211 samt den första polska nationalsången " Gaude mater Polonia ", som skrevs ca. 1260-1270 i latin av en bror från Dominikanska klostret i Racibórz.

Efter den medeltida österut avveckling av tyska nybyggare, bönder och handlare, som stimuleras av den polska och tjeckiska härskare, prinsar och tjänstemän i Övre Schlesien , från 13-talet och framåt Racibórz blev känd som Ratibor och var kraftigt germaniserad språkligt och kulturellt. I 1521 Ratibor kom under styre Opole ( Oppeln ) hertigar, vasaller Bohemian kungar, senare efterträddes av Hohenzollern och habsburgarna . I 1742/48 var det avträddes till Preussen (med de flesta av de schlesiska territorium). preussiska politiken ökat Germanification.
Den berömda tyska poeten Joseph Freiherr von Eichendorff , en romersk-katolsk schlesiska adelsman, föddes på Schloss Lubowitz i Ratibor i 18th century. Fram till 1945 Ratibor förblev tysk , och majoriteten av dess invånare var tyskar eller germaniserad Övre schlesier.

Efter utgången av andra världskriget , i juni 1945, armé av Tjeckoslovakien in kort i den då tyska Ratibor och Tjeckoslovakien officiellt hävdade området Racibórz och Głubczyce ( Ratibořsko och Hlubčicko ) på grund av att ha ett betydande tjeckisk minoritet. Se gränskonflikter mellan Polen och Tjeckoslovakien för mer information. Samtidigt den utvisningen av tyskarna av både tjeckiska och polska milisen började och regionen var i stort sett etniskt rensat från tyskar, eftersom staden kom att ligga långt in i territorium efter kriget Republiken Polen som fastställdes vid Potsdamkonferensen . Den tyska CDU- politikern Herbert Hupka i slutet av sitt liv verkat för försoning mellan de tidigare tyska invånare, inklusive sig själv, och den nya polska bosättare och administration av Racibórz (Ratibor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar