Sidor

tisdag 22 februari 2011

Skebobruk.

Skebobruk är en tätort i Ununge socken, Norrtälje kommun. I Skebobruk finns ett av de många vallonbruken i Roslagen. Orten tillhör det gamla Närdinghundra härad.

Skebobruk ligger längs riksväg 76. Fortfarande finns byggnader från järnbrukets dagar kvar i byn. Det gäller till exempel herrgårdsbyggnaderna med bland annat två flyglar och kapell, gjuteriet och bruksgatan. Dessa benämns oftast av ortsbefolkningen som egennamn: Herrgården, Bruksgatan, Gjuteriet etc. De flesta av byns byggnader är dock byggda under 1900-talet, till exempel Skebo Skola, samt de flesta bostadshus.

På orten finns ett bruksmuseum med utställningar om bruket och dess utvckling. Utställningen år 2007 heter "Hem till Skebo Bruk" och handlar om det dagliga livet i bruket. Till viss del bygger denna på ögonvittnesskildringar från den äldre generationen Skebobor. Museet är inhyst i järnbrukets gamla brandstation. Dessutom finns en Kulturförening som driver den lokala puben. För inträde på Skebopuben krävs medlemskap i Kulturföreningen. Alla som arbetar på puben gör det utan ersättning, och eventuell vinst används för Kulturföreningens ändamål. Minst en gång per månad erbjuder puben underhållning i form av musik, frågesport eller stora TV-sända evenemang. Kända musiker som framträtt på puben är bland andra Åsa Jinder, Lasse Tenander och Bernt Egerbladh.

Årligen återkommande evenemang i Skebobruk är midsommarfirandet på Borggården (en öppen plats framför Herrgården), skattjakten på Midsommardagen samt utklädningsfesten som är en maskerad-parad genom byn på lördagen i Fruntimmersveckan. Dessutom uppmärksammas ofta Luciadagen 13 december på puben.

Järnindustrin är nerlagd men plastindustrin representeras av CIPAX AB som tillverkar plastprodukter, företrädesvis behållare. Hos Westlén Industrier AB (f.d. Nitor) tillverkar man rengörningsmedel av olika slag. På Skebo Herrgård drivs hotell och konferensverksamhet. I Skebobruk finns även lanthandel och bilförsäljning med bensinstation och kiosk. Skebo Bruksbryggeri är ett nyöppnat microbryggeri, beläget i den gamla gjuteribyggnaden. Nexet Nordic AB är ett agentur-och säljbolag med badrums-och specialvågar för fettmätning samt mc-hjälmar med inbyggd backspegel. Få Skebobor arbetar i byn; de flesta pendlar till andra delar av kommunen, eller till storstäderna Stockholm och Uppsala för att arbeta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar