Sidor

tisdag 22 februari 2011

Starachowice. (Polen)

Starachowice [staraxɔvit sɛ] är en stad i södra Polen med 55.126 invånare (2008). Starachowice ligger i Świętokrzyskie Voivodeship (sedan 1999), det var tidigare i Kielce Voivodeship (1975-1998). Det är huvudstad i Starachowice län . Den ligger på floden Kamienna, en biflod till Wisla floden.

Under Förintelsen , gettot i Wierzbnik, en stad i närheten, likviderades den 27 oktober 1942, och många av dess fångar sändes till dödslägret Treblinka . återstående judiska invånarna i Starachowice och Wierzbnik sändes till arbetsläger i närhet. Dessa läger var likvideras på sommaren 1944. De återstående överlevande deporterades till Auschwitz där många av dem uppfyllde deras död i händerna på den SSThere var en ammunitionsfabrik anläggning där där judiska slavarbetare användes.

Den polska lastbilen av märket STAR producerades i Starachowice, och användes som grund för den första Popemobile för påven Johannes Paulus II : s under sitt första besök i sitt hemland som påven i romersk-katolska kyrkan . Staden har en speciell ekonomi zon med lägre skattesatser för att hjälpa till att lösa nya industrin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar