Sidor

onsdag 9 februari 2011

Tampico, Tamaulipas. (Mexiko)

Tampico är den viktigaste staden i mexikanska staten av Tamaulipas . Det är landets främsta ekonomiska kraftcentrum på Mexikanska golfen . Den ekonomiska utvecklingen under 1920-talet gjorde staden en pionjär inom flyg-och soda industrier. Olja är den främsta export, men staden är också en stor exportör av silver , koppar och timmer , tillsammans med ull , hampa och andra jordbruksprodukter. Last i containrar, dock huvudsakligen hanteras av angränsande hav hamn Altamira .

Den nuvarande staden grundades av européer den 13 april 1823, trots att det funnits en rad mänskliga bosättningar i området i århundraden. Regionen hade flera tidiga Huastec bosättningar, bland dem den viktiga plats i Las Flores , som blomstrade mellan 1000 och 1250 e. Kr.

Bland de tidigaste europeiska kolonisatörerna , den spanska franciskanska prästen Andrés de Olmos etablerat ett uppdrag i området 1532. På hans begäran, tjänstemän grundade spanska en lösning som heter San Luis de Tampico 1554. Dess befolkning flyttades år 1684 till söder om Pánuco floden på grund av täta piratattacker, bland dem en särskilt destruktiv intrång av Laurens de Graaf .

I augusti 1829, spanska trupperna från Kuba invaderade Tampico. I september en kraft under general Santa Anna tvingades de spanska trupperna att kapitulera och mexikanska kontroll av Tampico återupprättades.

Namnet "Tampico" är av Huastec ursprung: tam-Piko , som betyder "platsen av utter" (ordagrant "vatten hundar"). Staden är omgiven av floder och laguner som var livsmiljön för en stor population av utter .

Tampico downtown arkitektur är en eklektisk blandning och återspeglar tillväxt i staden under Porfiriato (perioden av regeln president Porfirio Díaz ). Den omfattar många New Orleans -inspirerad balkonger (mest byggd i engelska gjutjärn ). Några bär den ursprungliga plack visar deras tillverkning i Derbyshire smedjan av Andrew Handyside i Plaza de la Libertad .
Utestående byggnader ingår Neo-klassiska Town Hall (eller Palacio Municipal ) i Plaza de Armas , och den engelska rött tegel tullhuset i hamnen. Prevalensen av New Orleans-stil arkitektur kan tillskrivas de första åren av staden, då många byggmaterial, inklusive färdiga bostäder komponenter, sändes från denna stad till området under dess ursprungliga konstruktion. Den historiska centrala delarna av Plaza de Armas och Plaza de Libertad har renoverats och förbättrats på senare år, delvis för att uppmuntra fler turister intäkter.

Katedralen i Tampico, även känd som Tempel obefläckade avlelsen , som ligger i Plaza de Armas , dateras till slutet 19th century. Dess nuvarande utseende är resultatet av många restaureringar. Det är av den neo-klassisk stil i ljusbrunt galopp, med korintiska stil kolumner och tre enorma dörrar som bildar ingången. Dess två torn är tillverkade av tre organ. Den östra man har en stor, London-made, offentliga tutningar klocka , en gåva från Don Angel Sainz Trapaga . Det nyligen renoverade interiören har flera väggmålningar och andra konstverk. Altaret är av vit Carrara marmor . USA olja tycoon Edward Doheny vann uppges betydande medel till domkyrkans konstruktion och underhåll efter 1902, när han grundade sin mexikanska olja operationer nära Tampico.

Den 9 april 1914, mexikanska soldater och nio US Navy sjömän från USS Dolphin konfronterade varandra i ett missförstånd om bränsle. Detta resulterade i Tampico Affair .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar