Sidor

tisdag 8 februari 2011

Tarnobrzeg. (Polen)


Tarnobrzeg är en stad i sydöstra Polen , på östra stranden av floden Wisla , med 49.419 invånare, per den 31 december 2009. ligger i Podkarpacie (polska : Województwo Podkarpackie ) sedan 1999, hade det tidigare varit huvudstad i Tarnobrzeg Voivodeship (1975-1998). Administrativa gränser direkt Sandomierz .

Tarnobrzeg grundades 1593, under den guldålder i Polen , att bli hemvist för den regionala Tarnowski "szlachta" (adelssläkt) vars huvud är känd som greve Tarnów. År 1772 blev det en del av Österrikiska imperiet och förblev en del av landet fram till 1918. världskriget drog olycka till kejsardömet Österrike-Ungern och galiciska Polen. Tarnobrzeg, som ligger mycket nära den rysk-österrikiska gränsen, svåra skador under första världskriget av invaderande arméer.
I efterdyningarna av första världskriget, den kortlivade republiken Tarnobrzeg förklarades här, och 1919, blev det en del av Lwów Län i det självständiga Andra polska republiken . Staden drabbades av betydande emigration inom dåvarande österrikiska imperiet och på andra ställen under interbellum åren (1919-1939).

Ett offentliga skolväsendet grundades här under den tid det var en del av det österrikiska kejsardömet. Till stor del, etablerade detta system kompetens och kultur före första världskriget Tarnobrzeg och andra liknande österrikisk-regerade polska kommuner.
Den närmaste större stad av betydelse är Rzeszów , huvudstaden i Podkarpacie , 75 km söderut. Resor till och från den en gång kejserliga huvudstaden Wien var genom Kraków . Järnvägstrafik bildades senare åren av imperiet, Tarnobrzeg ligger på sekundär betydelse linje mellan Debica och Sandomierz .geologisk forskning i bränsleceller inlåning, stora svavel var resurser upptäcktes. Från tidig 1960-talet staden växte snabbt: befolkning ökade från 5.000 till 50.000 i 1990-talet .

Efter att ha stängt av svavel gruvan "Siarkopol" i Machów och Jeziórko en stagnation av Tarnobrzeg följde. År 1999 upphörde att vara en Län kapital och blev stad län (powiat grodzki).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar