Sidor

söndag 13 februari 2011

Tysnes. (Norge)

Tysnes är en kommun i länet av Hordaland , Norge . Det ligger i den traditionella stadsdelen av Sunnhordland . Den administrativa centrum är byn Uggdal .
Socken Tysnæs bildades som en kommun den 1 januari 1838 (se formannskapsdistrikt ). Kommunen består av en grupp öar , som ligger söder om Bergen där Hardangerfjorden och kustnära skärgård möts. Den största av dessa öar, som heter Tysnesøy eller bara Tysnes, kan nås från fastlandet antingen genom färja till staden Våge i norra delen av ön eller av bron konstruerades på östra sidan av ön. Tysnes är ett populärt semester destination.

Kommunen (ursprungligen församlingen) är uppkallat efter den Tysnes gården ( fornnordiska Tysnes ), sedan den första kyrkan byggdes här. Det första elementet är genitiv fallet av namnet på guden Tyr och den sista delen är nes som betyder "udde".
Detta är förmodligen den enda platsen i Norge uppkallad efter guden Tyr. Det är intressant att notera att flera ortnamn runt gården också har heliga betydelser: Ve (helig plats), Helgastein (heliga berg), Godoy (gudens ö), och Vevatnet (den heliga sjön). Det gamla namnet på den stora ön Tysnesøy var Njarðarlǫg (distriktet guden Njord ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar