Sidor

söndag 27 februari 2011

Världens minsta dator.

Datorer har en tendens att bli mindre och kraftfullare för varje år som går. Forskare har nu lyckats skapa en dator som är endast 1 kvadratmillimeter stor. Den extremt lilla skapelsen ska börja säljas inom några år och ses som framtiden i datorindustrin.

Den nya världsrekordsinnehavaren, som tagits fram av forskare vid University of Michigan, är en slags tryckmätare som implanteras i en persons öga, skriver Mail Online.

Tanken är att den ska användas för att behandla Glaukom (grön starr).

Den lilla datorn innehåller en liten mikroprocessor, en trycksensor, ett minne, ett batteri, en solcell och en trådlös radio med en antenn som kan skicka data till en extern enhet.

Forskarna bakom datorn är övertygade om att detta är framtiden och ser en rad användningsområden.

Då enhetens sändare inte behöver ställas in för att hitta rätt frekvens kan den kopplas ihop med ett trådlöst nätverk av datorer.

Ett nätverk med flera sådana enheter kan sedan användas för exempelvis övervakning eller för att göra i princip vilket föremål som helst sökbart.

– Vårt arbete är unikt i den meningen att vi tänker på kompletta system där allt är lågenergikomponenter och passar på chipet. Vi kan samla in data, lagra den och överlämna den. Användningsområdena för system av denna storlek är oändliga, säger en av forskarna till Mail Online.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar