Sidor

tisdag 8 mars 2011

Adana. (Turkiet)

Adana är en stad i Turkiet och en stor jordbruks-och kommersiella centrum. Staden ligger vid floden Seyhan , 30 kilometer inåt land från Medelhavet , i södra centrala Anatolien . Det är det administrativa sätet i Adana-provinsen och har en befolkning på nästan 1,6 miljoner, vilket gör den femte mest folkrika staden i Turkiet.

Adana-Mersin Metropolitan Area , med en befolkning på 2.870.000, sträcker sig över 100 kilometer från öst till väst och 25 kilometer från norr till söder, som omfattar städerna Mersin , Tarsus , Adana och Ceyhan . Det är den fjärde största storstadsområde i Turkiet och ett av landets ledande centrum för handel och kultur.

Adana ligger i hjärtat av Cukurova , en geografisk, ekonomiska och kulturella region som omfattar de fyra provinserna Mersin , Adana , Osmaniye och Hatay . Hem till 5.620 tusen människor, region är mest en stor sträcka av platt, bördig jord vara bland de mest jordbrukssynpunkt produktiva områdena i världen.

Enligt flera källor, namn Adana är den härrör från hetiten URU Adaniya av Kizzuwatna ,medan andra hävdar att det är relaterat till den legendariska karaktär Danaus , eller till Danaoi , en mytologisk grekisk stam som kom från Egypten och etablerat sig i den grekiska staden Argos . Den tidigare egyptiska texter för ett land Danaja finns inskriptioner från Thutmosis II (1437 f.Kr.) och Amenophis III (1390-1352 f.Kr.).

Efter kollapsen av mykensk civilisation (1200 f.Kr.) några refugeees från det Egeiska området gick till kust Cilicia.The invånare Dananayim eller Danuna har identifierats som en grupp av havs-folk som anföll Egypten på 1191 f.Kr. under regeringstiden av Ramses III. Denyen identifieras som invånare i staden Adana . Det är också möjligt att namnet är kopplad till PIE da-nu (flod) Da-na-vo (människor som lever vid floden), Skythian nomad folk, vatten demoner i Rigveda ( Danavas ).

I Iliaden av Homeros , reser sig den heter Adana . I hellenistisk tid var det känt som Antiochia i Kilikien ( grekiska : Ἀντιόχεια τῆς Κιλικίας ) eller Antiochia annons Sarum (grekiska: Ἀντιόχεια ἡ πρὸς Σάρον, "Antiochia på Sarus "). Redaktörerna för Helsingfors Atlas identifiera tentativt Adana som Quwê (som ingår i kilskrift tabletter), den neo-assyriska huvudstaden Quwê provinsen. Namnet visas även som Coa , och kan vara den plats som avses i Bibeln , där kung Salomo fått hästar. (Jag Kings 10:28, Chron. II 1:16). The armeniska namnet på staden är Ատանա Atana eller Ադանա Adana .

Enligt en gammal grekisk-romersk legend , namn har sitt ursprung i Adanus och Sarus, två söner Uranus , som kom till en plats nära Seyhan (Sarus) River, där de byggde Adana. En äldre legend avser stadens namn till Adad (även känd som Tesup eller Ishkur), Thunder Gud i akkadiska , sumeriska , babyloniska , assyriska och hettitiska mytologier , som ansågs bo i den närbelägna skogen, och vars namn gavs till regionen. Hetiterna namn och skrifter har hittats i området, som styrker denna möjlighet. Teorin går att eftersom Thunder Gud förde så mycket regn och detta regn i sin tur väckt så stor överflöd i denna region, gud var detta älskad och respekterad av sina invånare, och i hans ära, regionen var kallades "Uru Adaniyya; "Med andra ord" Regionen Ada. "

Adana namn har haft många olika versioner under århundradena: Adanos, Ta Adana, Uru Adaniya, Erdene, Edene, Ezene, Batana, Atana, Azaña, Addane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar