Sidor

söndag 13 mars 2011

Cesena. (Italien)

Cesena är en stad och Comune i Emilia-Romagna regionen i norra Italien , söder om Ravenna och väster om Rimini på Savio floden , co-chef i provinsen Forlì-Cesena . Det är vid foten av Apenninerna , och ca 15 km från Adriatiska havet .

Cesena var ursprungligen en umbriska eller etruskisk stad, känd som Caesena . Efter en kort period under galliska regel togs det över av romarna i det 3rd seklet BC. Det var en garnisonsstad av strategisk betydelse som förstördes i kriget mellan Gaius Marius och Sulla . Plinius nämner viner av Cesena som bland de bästa.

Cesena var på gränsen att eksarkatet av Ravenna delas med langobarderna . Det presenterades för påvedömet genom sin frankiska segraren i 754 och skickas fram och tillbaka mellan påvar och ärkebiskoparna av Ravenna i korthet ett gemensamt republik (1183-1198). Det var då länge omtvistade mellan påvar och heliga romerska kejsare . Den korta regeln vid Forlivese Ordelaffi krossades 1357 av påvliga trupperna under ledning av kardinal Gil de Albornoz , efter en lång belägring heroiskt utstå av CIA degli Ordelaffi, hustru till Herre Forlì .

Den lilla kommunen revolterade igen i 1377 under kriget av de åtta heliga . Denna gång var det återerövras av Breton trupper av Giovanni Acuto (den engelska födda kondottiär John Hawkwood ) under ledning av Robert, kardinal i Genève , (senare motpåve Clemens VII): den senare, fungerar som legat av påven Gregorius XI , riktade vilden mordet på mellan 2.500 och 5.000 civila. Genom krigets lagar när detta ansågs vara ett illdåd som gjorde den etikett " Cesena blodbad "och kardinalen i" slaktaren från Cesena ". Följande år som återstod av Cesena var utsedd av den nye påven Urban VI till Galeotto jag Malatesta .

Under perioden 1379-1465 staden återhämtat sig och blomstrade under Malatesta, som återuppbyggde slottet (kallas Rocca Malatestiana ) utsikt över staden. Den Malatestiana biblioteket , byggd av nära slottet genom Malatesta Novello (1429), anses vara ett fint exempel på en renässans bibliotek och har många värdefulla manuskript .

Efter Novello död (1465), återvände Cesena till Kyrkostaten , men var återigen greps av en lokal seignor, Cesare Borgia , i 1500. Staden upphöjdes till huvudstad i sitt kraftfulla men kortlivade hertigdöme.

Cesena vände senare till en sekundär stad av Kyrkostaten . I den 18 och 19-talen påven Pius VI och påven Pius VII föddes i staden, som också hade påven Pius VIII som biskop , få titeln "staden av de tre påvar". Under Napoleonkrigen det blev av många kloster och kyrkor. Några av dess medborgare hade anmärkningsvärda roller i Italiens enande under andra hälften av 19th century.

Under andra världskriget Cesena var nära gotiska Line , som gick längs Appennini nära staden, och drabbats hårt av bombningarna.
År 1992 upphöjdes till rang av co-huvudstad provinsen, tillsammans med Forlì .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar