Sidor

fredag 11 mars 2011

Gradac. (Kroatien)

Gradac är den sydligaste turistiska ort i Makarska Rivieran i södra Dalmatien , Kroatien , som ligger mellan Makarska och Ploce . Det är ungefär 42 kilometer från Makarska, som ligger halvvägs mellan Split och Dubrovnik . Staden Gradac är ett centrum för en kommun som består av de platser: Brist , Drvenik (Makarska) , Gradac, Podaca och Zaostrog markerar slutet på Rivieran.

Den Gradac området var bebott även i förhistorisk tid. Ett bevis på detta är de många stenhögar som går tillbaka till brons -och tidig järnålder . I romartiden , Gradac område var troligtvis den säte för den romersk CIVITAS Biston, som i kustnära centrum tillhörde kolonin Narona , en viktig romersk fäste på den numera kroatiskt territorium.

På orten Gradina en taklist fragment av den monumentala byggnaden från 2: a - 3: e århundradet hittades, liksom romerska stycken mynt. Nära Laguna Hotel hittades många gravar, varför det är tänkt att på denna plats fanns en gång en romersk begravningsplats .

På territoriet i dagens Gradac fanns det också ligger ett medeltida staden Lapčan eller Labinac, som nämndes av bysantinska kejsaren Konstantin VII Porphyrogenitus , mitt 10: e talet, under namnet Labineca.

Enligt den nuvarande namnet Gradac nämns för första gången i 1649 . Det uppkallades efter den stronghhold som var beläget på höjden ovanför dagens kyrkan St Michael, och som byggdes förmodligen under kretensiska kriget (1645-1669) som ett försvar mot turkarna .

Enligt teckning som gjorts av venetianska militär ingenjör och kartograf Giuseppe Santini , som representerar den marina och kontinentala strider mellan venetianerna och ottomanerna vid Gradac under året 1666, tornet är den som visas i lågor.

Under andra världskriget Gradac var en del av den oberoende staten Kroatien . I slutet av 1944 jugoslaviska partisaner fångat munken Anselmo Kamber från staden. De tog honom till Makarska där de dödade honom på 7 februari , 1945 . Under 2008 hans kvarlevor hittades i ett dike och han begravdes i Makarska över 63 år efter hans död.

I övergivna byn Čista över Gradac, sätet för den dåvarande Fragostin distrikt kan det finnas ännu finns resterna av det gamla tornet från 16-talet. Omger den, finns det fortfarande rester av rader av övergivna hus med typiska arkitektoniska särdrag tha region. En av de äldsta existerande byggnaderna inom Gradac är kapellet i St.Pasquale på Mt. Plana, med en tunnformad valv, och en sadel tak.

Bredvid den gamla församlingskyrkan St Antonio finns en lokal kyrkogård och den nya församlingskyrkan St Michael byggdes 1852 , just i det fria Gradina, den antika romerska orten. I kyrkan finns tre marmor altare med statyer. Den mest intressanta bland dem är den gamla trä staty av St Rocco. I kyrkan finns också det gamla dop sten typsnitt, med ursprung troligen från den gamla kyrkan.

Gradac har ett minnesmärke medborgare som dödades av jugoslaviska partisaner under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar