Sidor

fredag 11 mars 2011

Kraftigt skalv utanför Tokyo.

Minst sex meter höga tsunamivågor väntas
En tsunamivåg drar nu över Japans norra kust med förödande konsekvenser.
Direktsända bilder visar hur bilar och hela hus slits med i jättevågen.
Skalvet, som uppmättes till 8,8, är ett av de kraftigaste som drabbat landet.
Skalvet inträffade klockan 06.46 i mose. Enligt meteorologiska myndigheter inträffade till havs, en mil under ytan och 382 kilometer nordöst om Tokyo.
De första uppgifterna gjorde gällande att skalvet var på 7,9, men Amerikanska mätinstitutet USGS uppgraderade på fredagsmorgonen skalvets magnitud till 8,8.
Tsunaminvarning
Som en konsekvens av jordbävningen har The Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii utfärdat en tsunamivarning i Japan, Ryssland, Marcusön samt för ögruppen Nordmarianerna i Stilla havet.
Även Guam, Taiwan, Filippinerna, Indonesien och den amerikanska delstaten Hawaii uppmanas att ha beredskap för en eventuell tsunami.
Ett andra skalv följde en halvtimma efter det första, rapporterar AFP. Och en fyra meter hög tsunami ska ha träffat Japans Stilla havskust, enligt japansk radio.
Myndigheterna har varnat för att jordskalvet kan ha orsakat tio meter höga flodvågor, enligt Reuters.
”Flydde ur husen”
I centrala Tokyo skakade byggnader våldsamt av jordbävningen och vittnen rapporterar att människor flydde ur husen ut på gatorna. Flera människor uppges bland annat ha skadats efter ett takras i en byggnad där en examensceremoni hölls. TV-klipp från landet visar en stor byggnad i brand och rök som väller ut från Odaibadistriktet i Tokyo.
På den nationella tv-kanalen NHK såg tittarna hur kanalens anställda snubblade omkring och böcker och papper flög ned på golven.
Flera jordbävningar
Polis och kustbevakning säger att de nu försöker få en överblick av skadorna. Enligt japansk tv flyter mängder av bilar runt i hamnen i Iwate.
Flera jordbävningar har skakat regionen de senaste dagarna. I onsdags inträffade en som uppmättes till 7,3.
Jordbävningen har redan fått ekonomiska konsekvenser. Nedgången på Tokyobörsen fördjupades rejält efter skalvet, som inträffade strax före börsens stängning. Nikkei 225-index hade vid stängningen backat med 1,7 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar