Sidor

fredag 18 mars 2011

Pleven. (Bulgarien)

Pleven är den sjunde mest folkrika staden i Bulgarien . Beläget i norra delen av landet är det administrativa centrum Pleven provinsen , liksom av de underordnade Pleven kommunen . Fram till december 2009, staden har en befolkning på 111.426 invånare.

Internationellt känd för belägringen av Plevna av 1877, är det idag ett stort ekonomiskt centrum i den bulgariska nordvästra och mellersta Nord och den tredje största staden i norra Bulgarien efter Varna och Rousse .

De tidigaste spåren av mänsklig bosättning i området är från 5. årtusendet f.Kr. , den neolitiska .

Många arkeologiska fynd, bland dem Nikolaevo skatten finns i Bulgarien , bevis för de rika kulturen i thrakerna , som bebodde området för tusentals år.
I början av den nya eran, region blev en del av den romerska provinsen av Moesia , och en väg station som heter Storgosia uppstod nära dagens Pleven på vägen från Oescus (nära nuvarande Gigen ) till Philippopolis (nu Plovdiv ). Det senare utvecklades till en fästning . En av de mest värderade arkeologiska monument i Bulgarien från tiden är den tidiga kristna basilikan från 4: e århundradet upptäcktes nära den moderna staden.

Under medeltiden var Pleven en väl utvecklad starkt fäste för den första och andra bulgariska riket . När slaver befolkade regionen, gav de uppgörelse dess nutida namn ( Pleven härrör antingen från slaviska ordet "plevnya" ( "barn" ) eller från "plevel" , som betyder "ogräs" , som har samma rot). Namnet nämns första gången i en stadga med ungerske kungen Stephen V år 1270 i samband med en militär kampanj i bulgariska landar.

Händelserna i det rysk-turkiska kriget visade sig vara avgörande för utvecklingen av Pleven som en viktig stad i centrala norra Bulgarien. Staden upplevde betydande demografiska och ekonomiska tillväxt under de följande åren, gradvis etablera sig som ett kulturellt centrum i regionen.

Den bulgariska agrara National Union , en ledande mellankrigstiden parti som företräder den bulgariska bönderna, grundades i staden i december 1899.
Före den bulgariska stavningsreformen 1945, namnet på staden var stavas Плѣвенъ (med Yat ) i kyrilliska .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar