Sidor

torsdag 24 mars 2011

Sfântu Gheorghe. (Rumänien)

Sfântu Gheorghe (även stavat Sfîntu Gheorghe , rumänska uttal: [sfɨntu ɡe̯orɡe] , ungerska Sepsiszentgyörgy eller Szentgyörgy , ungerska uttal : [ʃɛpʃisɛntɟørɟ] ; jiddisch : סנט דשזארדזש ) är en kommun och huvudstad i Covasna län som också förvaltar byarna Chilieni ( Kilyén ) och Coşeni ( Szotyor ). Beläget i den centrala delen av Rumänien och den historiska regionen Transsylvanien , ligger det på Olt River i en dalgång mellan Baraolt och Bodoc Mountains.

De flesta av stadens invånare är Székely ungrare . I folkräkningen 2002, (75%) av stadens 61.543 invånare klassas 46.178 sig som etniska ungrare , 14.178 (23%) som rumäner , 932 som etniska romer, och 255 som "andra"

Sfântu Gheorghe är en av de äldsta städerna i Transsylvanien, uppgörelsen första hade dokumenterats år 1332. Staden tar sitt namn från Saint George , beskyddare av den lokala kyrkan. Historiskt var det även känd i tyska som Sankt Georgen . Den "sepsi" prefix ( sebesi → sepsi , som betyder "av Sebes") hänvisar till det område som förfäder till lokala Székely befolkningen hade bebott innan de flyttade till området i staden. Den tidigare område i deras uppgörelse var kring staden "Sebes" (nu: Sebes ) som senare blev befolkas huvudsakligen av Transsylvanska saxare .

Medan en del av kungariket Ungern , staden var de ekonomiska och administrativa centrum för den ungerska län Háromszék , som sträckte sig dagens Covasna (Kovászna) län och delar av Braşov (Brasso) län. Under andra hälften av 19th century, Sepsiszentgyörgy bevittnade utveckling av lätt industri, nämligen en textil och en cigarett fabrik byggdes. Det blev en del av konungariket Rumänien efter Trianonfördraget 1920, efter första världskriget Efter andra Wien Award år 1940 staden kom under ungersk kontroll i fyra år. Vid slutet av andra världskriget Paris Fredsfördragen bekräftade staden och samtliga Transsylvanien som rumänskt territorium. Mellan 1952-1960 var den sydligaste staden i Magyar autonoma regionen , och mellan 1960-1968 var en del av Braşov (Brasso) Region, avskaffades 1968 när Rumänien ombildades baserad på län snarare än regioner.

Sfântu Gheorghe är ett av centrumen för Székely människor i regionen känd för dem som Székelyföld i ungerska - som betyder "Székely Land", och är hem till Székely Nationalmuseum. Staden är värd för två marknadsledande mässor varje år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar