Sidor

måndag 7 mars 2011

Svenshögen.

Svenshögen är en tätort i Stenungsunds kommun, belägen vid sjön Hällungens norra strand. Tätorten har villabebyggelse från huvudsakligen 1960- och 1970-talen och ortens järnvägsstation är en av hållplatserna på Bohusbanan.

Namnet Svenshögen är känt sedan 1500-talet och tros komma från mansnamnet Sven och hög, avseende en naturlig bergshöjd där den äldsta gården tillhörande en man som hette Sven låg.

I det område som idag räknas till Svenshögen fanns i början av 1900-talet fyra gårdar. Dessa gårdar har spårats tillbaka till 1600-talet och kan även ha funnits tidigare.

Bohusbanan öppnades för persontrafik i Svenshögen 1 juni 1907. Stationshuset ritades av arkitekten Folke Zettervall och är av samma typ som de flesta andra stationshus efter Bohusbanan. På området uppfördes också ekonimihus, avträdeshus, godsmagasin och vattentorn. Vattentorn behövdes i Svenshögen då stigningen från Ödsmål till Svenshögen är kraftig. Av dessa byggnader finns idag endast stationshuset kvar. Stationshuset stängdes för resande 1975. Att det fanns järnväg till Svenshögen var viktigt när beslutet togs att uppföra sanatoriet.

Det natursköna läget och den friska luften gjorde att Svenshögens sanatorium byggdes här och invigdes 1911. På 1960-talet gjordes det om till sjukhus, och 1988 lades det ner, då jobbade 143 personer där. Sanatoriumet har haft stor betydelse för ortens utveckling. Genom sjukhusets skapades arbetstillfällen på orten samt underlag för övrig verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar