Sidor

tisdag 22 mars 2011

Zoetermeer. (Nederländerna)

Zoetermeer är en stad i västra Nederländerna , i provinsen Zuid-Holland . Kommunen täcker en yta på 37,06 km ² (varav 2,15 km ² är vatten). En liten by fram till slutet av 1960-talet hade det 6.392 invånare år 1950. Den 1 januari 2010 hade detta ökat till 121,580, vilket gör den till tredje största tätorten i provinsen Zuid-Holland , efter Rotterdam och Haag , och den största förorten Haag. Det är en del av Haaglanden storstadsregion.

Namnet "Zoetermeer" (holländska för "Sweet Lake") hänvisar till tidigare friska sjön norr om staden (regenererat i 1614).

I det tionde århundradet Zoetermeer var en liten by, i första hand hem till jordbrukare och fiskare. På 13-talet en by centrum bildades, som fortfarande existerar som den historiska Dorpsstraat. Förrän den 17: talet fanns en sjö, kallad Zoetermeer. En påminnelse om detta är "Noord Aa" vid den norra utkanten av staden, var en konstgjord sjö skapas när ton sand behövdes som byggnadsmaterial för grunden för nya bostäder utveckling, och området norr om Zoetermeer som en bra källa.

Fram till 1935 byns centrum var uppdelad i två byar, Zoetermeer och Zegwaard. Levnadsstandarden vid den tidpunkten sades vara högre i Zoetermeer än i Zegwaard. Seghwaert, en äldre sätt att stavningen av Zegwaard, är nu namnet på ett område utanför den gamla byns centrum.

Zoetermeer började växa något när den första tågtrafiken kom runt 1868. Några decennier senare Numico fabriken startade i närheten av stationen. Den verkliga tillväxten började 1966 då det fanns ett akut behov av hus från människor runt om i Haag. Från och med då började de bygga nya kvarteren runt den gamla byns centrum, så Zoetermeer började växa och blev stad under tiden.

Även Zoetermeer numera har bilden av en modern stad, det finns fortfarande rester av det förflutna. Liksom den gamla byns centrum med sina små hus och kyrkan med senmedeltida 15: e århundradet klocktornet (på bild, trälock från 1642), och de gamla gårdarna, omgiven av moderna hus nuförtiden.
Lake Dobbe delar den gamla staden från det nya centrum, med den medeltida byn centrum på ena sidan av sjön och den moderna höghus och skyskrapor på andra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar