Sidor

söndag 17 april 2011

Äänekoski. (Finland)

Äänekoski är en stad i landskapet Mellersta Finland i Västra Finlands län. Äänekoski har ca 20 330 invånare och har en yta på ca 1 139 km², varav ca 885 km² är landområden.
Äänekoski är enspråkigt finskt.

Den blivande kommunen Äänekoski låg avsides i utkanten av Laukas kommun. Grundandet av pappersbruket Äänekoski Aktiebolag år 1896 och öppnandet av järnvägslinjen från Jyväskylä till Suolahti år 1897 ledde till tätortsbebyggelse i Äänekoski resp. Suolahti. Samtidigt föddes tanken om grundandet av en egen kommun. Enligt Senatens beslut grundades Äänekoski kommun den 1 januari 1912 genom en sammanslagning av områden från Laukas och Saarijärvi kommuner.

Utvecklingen av tätorterna i gamla Äänekoski på 1920-talet ledde till tankar om grundandet av köpingen Äänekoski-Suolahti. Planen förverkligades aldrig pga avsaknaden av gemensam vilja samt pga det geografiska läget. Tätorterna bands samman av ett 9 km långt näs mellan sjöarna Keitele och Kuhnamo. Senare grupperade sig de olika intresseorganisationerna i kommunen. Tre ansökan om en splittring av kommunen skickades till statsrådet år 1926. Inrikesministeriet beordrade senare att de nya kommunerna skulle bildas den 1 januari 1932. Vid splittringen uppstod förutom köpingarna Suolahti och Äänekoski även kommunen Äänekoski landskommun. Antalet invånare i köpingen Äänekoski var ca 3 100 (1932) och landarealen var ca 43 km²

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar