Sidor

torsdag 21 april 2011

Banská Bystrica. (Slovakien)

Banská Bystrica är en viktig stad i centrala Slovakien ligger på Hron floden i en lång och bred dal omgiven av bergskedjor i Low Tatra , den Veľká Fatra och Kremnica bergen .

Med 81.281 invånare, Bystrica är Banská sjätte folkrikaste kommunen i Slovakien. Det började som en permanent lösning på den 9: e talet och fått kommunala privilegier av en ungersk kunglig stad i 1255.

Den kopparbrytningen Staden fick sitt nuvarande pittoreska titta i senmedeltiden när välmående borgerskapet byggt sin centrala kyrkor, herrgårdar, och befästningar. Det är huvudstaden i kraj ( Banská Bystrica region ) och Okres ( Banská Bystrica District ). Det är också hem för Matej Bel universitet . Som en historisk stad med en enkel åtkomst till de omgivande bergen, Bystrica är Banská en populär vinter och sommar turistmål .

De tidigaste historia Banská Bystrica var i samband med utnyttjande av sin rika fyndigheter av koppar (och i mindre utsträckning av silver, guld och järn). De verktyg som används av förhistoriska gruvarbetare på ort som heter Spania Dolina har daterats till 2000-1700 f.Kr.. Personer av Lusatian kulturen byggde sina bosättningar på Spania Dolina, Horne Pršany , Malachov , och Sásová . Forntida fornborg platser är fortfarande återspeglas i de lokala ortnamn Hrádok , som betyder "en liten fästning (senare: slott)".Det område som beboddes av keltiska stammen Cotini ( Púchov kultur ) i 3: e-talet f.Kr.. Den germanska stammen av Quadi tog över rum under romartiden , vilket till exempel en hamstra av silver artefakter i Netopierska jaskyňa (Bat Cave).

Den nuvarande staden byggdes på en slavisk bosättning, som grundades den 9: e-talet.Det var senare att ingå i Zólyom län i kungariket Ungern . Den första kända stenkyrkan byggdes av Saxon invandrare i det då ännu oberoende lösning av Sásová under första hälften av 13-talet. I 1255, kung Béla IV beviljas Banská Bystrica omfattande kommunala privilegier för att locka fler kompetenta bosättare. Ättlingar till den tyska invandrare till detta och andra län blev senare känd som Karpaterna tyskarna . Staden blomstrade som ett regionalt gruvstad.Den byggde om sena romanska kyrkan av Jungfru Maria under andra hälften av 13-talet. Under samma period, Bystrica fått Banská sin egen vapensköld som inspirerats av vapen den härskande dynastin i Árpáds , används också som den historiska flaggan i Konungariket Ungern. Den lokala hantverkare var organiserade i femtio skrån , med slaktare 'Guild är den äldsta.

De välbärgade Fugger och Thurzo familjer grundade blomstrande Ungarischer Handel bolag (tyska för "ungersk handel") i 1494. Huvudsakligen beroende på de gruvor runt Banská Bystrica, Företaget hade blivit en världsledande producent av koppar från 16-talet med de mest sofistikerade gruv teknik i Europa, en avancerad redovisningssystem och förmåner, inklusive medicinsk vård för sina 1000 anställda , Ungarischer Händel var en av de största och mest moderna i början av kapitalistiska företag. En tidig registrering av gruvarbetarnas stridsåtgärder är från 1526 när kommunfullmäktige som behövs för att ta sin tillflykt inom ramarna för stadens slott.

Det Osmanska riket är dragkraft norrut ledde domaren att förbättra stadens befästningar med moderna stenmurar i 1589, men turkarna aldrig ockuperade området. Banská Bystrica blev en av de främsta centra i protestantiska reformationen i Sverige Ungern på 16-talet. Senare, staden hade att kämpa för sin religiösa frihet som garanteras i Royal Charter mot den härskande dynastin i österrikiska katolska habsburgarna för sin fysiska självständighet mot de ottomanska turkarna och för dess självstyre mot Konungariket Ungerns kraftfulla magnater . I 1620 Prins Gabriel Bethlen av Transsylvanien , en protestantisk, var till kung av Ungern från riksdagen möte i Banská Bystrica.

Byn Radvaň , numera stadsdelen Banská Bystrica, beviljades den ekonomiskt viktiga rätten att organisera årliga mässor ( Radvanský jarmok ) 1655. Mässan var över till Banská Bystrica största torg i 20-talet. Den kopparfyndigheter hade alla utom utarmade vid 18th century, men nya branscher, såsom trä , papper och textilier , utvecklas. År 1766 blev staden huvudstad i Zvolen County när Banská Bystrica också blev säte för en romersk-katolsk biskop (1776) och av flera institutioner att högre utbildning .Offentliga tjänster expanderade i 19th century med grundandet av en permanent kommunal sjukhus (1820), en kommunal teater (1841), och ett stadsmuseum (1889). Järnvägen nådde staden från Zvolen 1873.

Under andra världskriget , Bystrica blev Banská centrum för anti- nazistiska oppositionen i Slovakien när slovakiska nationella upproret , en av de största antinazistiska motståndet händelserna i Europa, sändes upp från staden den 29 augusti 1944. De rebeller besegrades dock, och Banská Bystrica var kort ockuperade av tyska styrkor innan det befriades av sovjetiska och rumänska trupper den 26 mars 1945. Efter kriget Bystrica blev Banská det administrativa, ekonomiska och kulturella centrum i centrala Slovakien. Det har varit en universitetsstad sedan 1950-talet. Dess största Matej Bel universitet grundades 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar