Sidor

måndag 18 april 2011

Chambéry. (Frankrike)

Chambéry ( italienska : Ciamberì , Arpitan : Chamberi ) är en stad i departementet av Savoie , som ligger i Rhône-Alpes regionen i sydöstra Frankrike .
Den är huvudstad i departementet och har varit den historiska huvudstad i Savoy -regionen sedan 13-talet, när Amadeus V av Savojen gjorde staden sin hedersplats.

Historien om Chambéry är nära knuten till huset Savojen och var Savoyard huvudstad från 1295 till 1563. Under denna tid omfattade Savoy en region som sträckte sig från Bourg-en-Bresse i väster, över Alperna till Turin , norrut till Genève , och söderut till Nice . Att isolera Savoy från provokationer av Frankrike, Emmanuel Philibert flyttade hertig sin huvudstad till Turin år 1563, och därmed minskade Chambéry. Vid sin höjd, vapen Savoyard högt ansedd, och många av Europas mäktigaste arméer utkämpade med vapen som gjorts i Savoy. Frankrike annekterade regioner som tidigare ingick i hertigdömet Savojen väster om Alperna år 1796, men tidigare hertigdömet och Chambéry var tillbaka till de styrande i huset Savojen i Turin 1815 efter nederlaget Napoléon Bonaparte . Behovet av urban förnyelse möttes av inrättandet av Société Académique de Savoie år 1820, som ägnades åt material och etiska framsteg, nu inhyst i en lägenhet i hertigliga Chateau. Chambéry och landar i det tidigare hertigdömet samt Hertigdömet Nice annekterades av Frankrike igen år 1860 under regeringstiden av Napoleon III .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar