Sidor

fredag 8 april 2011

Dragør. (Danmark)

Dragør är den största staden och säte för kommunfullmäktige i Dragør kommun Danmark, med Store Magleby .

Dragør grundades på 12-talet och växte snabbt som en fiskehamn. I 1370, den Hansan fick några handelsprivilegier i staden. Dragör fortsatte att växa - som hem för en av de största fiskeflottorna i landet och som en bas för saltning och beredning av fisk.

Den första delen av namnet, Drag- , hänvisar till ritning (dra) båtarna på land. Ändelsen -eller är vanlig i skandinaviska placenames och innebär en strand täckt av sand eller grus.
Området har en holländsk härkomst som är ännu idag mycket påtaglig.

I början 16th century, kung Kristian II bjöd in en grupp bönder från Nederländerna - vid tidpunkten en mer avancerad jordbrukssynpunkt nation än Danmark - att bosätta sig i området och producera mat för det kungliga hushållet. Tjugofyra familjer kom. De och deras ättlingar bosatte sig i byn Store Magleby. Spänningarna mellan de holländska bönder i inlandet och danska fiskare och sjömän vid kusten fortfarande är detekterbara nu, med en viss rivalitet mellan medborgare i Store Magleby och Dragör. Den holländska bönderna levererade grönsaker till Amagertorv marknaden i Köpenhamn . Bland deras många andra prestationer som de var ansvariga för införandet av morot till Danmark. Nederländska och lågtyska fortfarande talas på Amager fram till den 19-talet.

Sevärdheter

Den Amager Museum, ett friluftsområde av livet i gamla landsbygden Amager.
Dragør Museum, ett museum sjöfart ligger vid Dragør hamn.
Den Kastrupgaard Collection ( Kastrupgårdsamlingen ) i närliggande Kastrup. Ett konstmuseum på platsen av en egendom från den 18: e talet.
Mølsted Museum, i hjärtat av gamla Dragør i konstnärens ateljé, ett konstmuseum tillägnat verk av havsmiljön målare Christian Mølsted (1862-1930).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar