Sidor

måndag 18 april 2011

Eskisehir. (Turkiet)

Eskişehir är en stad i nordvästra Turkiet och huvudstad i provinsen Eskişehir . Enligt 2009 års folkräkning, stadens befolkning är 631.905. Staden ligger på stranden av floden Porsuk , 792 meter över havet, där den har utsikt över den bördiga frygiska Valley. I de närbelägna bergen kan man finna varma källor. Staden är 233 km (145 mi) väster om Ankara , 330 km (205 mi) sydost om Istanbul och 78 km (48 mi) nordost om Kütahya . Distriktet har en yta av 2.678 km 2 (1.034 m.ö.h.)

Namnet Eskişehir betyder ordagrant Old City i turkiska , vilket för övrigt staden grundades av frygierna i ca 1000 f Kr. Många frygiska artefakter och skulpturer kan fortfarande hittas i dess arkeologiska museum. Det finns också ett museum för sjöskum sten, vars produktion är fortfarande märkbara, används för att göra högkvalitativa sjöskum rören . I det fjärde århundradet e.Kr. staden flyttades cirka tio mil nordost från Karadja Hissar (Karacahisar) till Shehir Euyuk (Şehirhöyük.)

När det nämndes av antika geografer, staden var som en av de vackraste i Anatolien .
I likhet med många städer i Anatolien , kristendomen kom efter Konstantin den store gjorde den officiella religionen i Romarriket . Med början den 4: e århundradet, finns register av biskopar som ledamot i Eskisehir. Staden var känd som Dorylaeum, då. En av dessa biskopar, Eusebius , var starkt delaktiga i utformningen av den framväxande dogm av kyrkan.

De flesta av dagens Eskişehir återuppbyggdes efter turkiska frihetskriget (1919-1922) , men ett antal historiska byggnader kvar, såsom Kursunlu Cami moskén. Den arkeologiska platsen för den antika frygiska staden Dorylaeum nära Eskişehir. Staden är känd för sin naturliga varma Svafvelkällorna.

Staden har en stor population av turkisk Crimean tatarer . Den lockade också etniska turkar utvandrat från Balkanländerna såsom Bulgarien , Rumänien , Bosnien och Sandžak som bidragit till utvecklingen av stadens metallindustrin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar